Home » CPB: Deeltijders en arbeidsmigranten kunnen onze personeelstekorten niet oplossen
Informatief

CPB: Deeltijders en arbeidsmigranten kunnen onze personeelstekorten niet oplossen

Nu.nl, 28 februari 2024 – De inzet van meer arbeidsmigranten lost het grote personeelstekort in ons land niet op. Ook deeltijders meer uren laten werken zet weinig zoden aan de dijk. Dat schrijft het Centraal Planbureau, een van de belangrijkste economische instituten van het land.

Om de tekorten op te lossen, zijn de afgelopen jaren al diverse opties genoemd. Daarbij gaat het om onder meer omscholing, de inzet van meer arbeidsmigranten, deeltijders verleiden om meer uren te werken en werklozen stimuleren om weer aan de slag te gaan.

Maar volgens directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB) is geen van die opties een oplossing. Zo kunnen migranten niet in alle sectoren aan de slag vanwege de taalbarrière. De extra migranten zouden bovendien meer geld uitgeven in ons land, waardoor de vraag naar goederen en diensten stijgt. En dat zorgt er weer voor dat er extra personeel nodig is.

Overheid kan het verschil maken

Wat helpt dan wel? Volgens de CPB-directeur is er een belangrijke rol weggelegd voor de overheid, die duidelijke keuzes moet maken. Volgens het CPB zou het o.a. helpen als de politiek de wetten en regels minder complex zou maken. Daardoor is minder personeel nodig bij overheidsdiensten, bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Lees hier verder (origineel bericht Nu.nl)

Lees hier verder (origineel bericht, NOS)
Tags
×