Home » Younes, Monica en Anton zijn arbeidsmigrant in Limburg: ‘Ik snap wel dat er discussie over ons is’
Informatief

Younes, Monica en Anton zijn arbeidsmigrant in Limburg: ‘Ik snap wel dat er discussie over ons is’

De Limburger, 27 januari 2024 – Over de levens van de ruim vijftigduizend arbeidsmigranten in Limburg weten we vrijwel niets. Na alle discussies en verhalen óver is het hoogtijd voor een verhaal mét de mensen die hier wonen om te werken.

Roemeense Monica (42) en op dit moment enkele tientallen andere arbeidsmigranten wonen op Het Roekenbosch in Blitterswijck, ooit een bungalowpark voor vakantievierende gezinnen, maar tegenwoordig een onderkomen voor arbeidsmigranten, Oekraïense vluchtelingen en zogenoemde ‘woonurgenten’. Het huisje waar Monica met drie anderen in woont verkeert in redelijke staat, maar andere huisjes zijn rijp voor de sloopkogel. Het hele park is in verval en zal afgebroken worden als over een paar jaar de arbeidsmigranten wegmoeten. Wie hier woont, moet goed bestand zijn tegen winterblues.

„Ik vind het een mooi park, het doet me aan thuis in Roemenië denken”, zegt Monica. „Het is nu rustig, volgende week komen er 120 nieuwe mensen, voornamelijk Polen en Bulgaren.” Het enige geluid wordt verzorgd door een groene specht en een dreunende technobeat uit een van de huisjes. „Af en toe komt de buurman dronken thuis en dan is hij luidruchtig. Laatst vergiste hij zich en liep hij ons huis binnen. Hij was er maar moeilijk van te overtuigen dat hij verkeerd zat.”

Zij lijken te leven in een ander Nederland, in een land van magazijnen, orderpicken, wooncontainers en vakantieparken die op de slooplijst staan, zoals Het Roekenbosch

Niet alle dromen komen uit

Volgens de laatste cijfers van onderzoeksbureau Decisio waren er in 2020 in Limburg ruim 51.000 arbeidsmigranten werkzaam. Het bureau werkt momenteel aan een actualisatie, maar die is nog niet gereed. Ruim de helft van de migranten in Limburg komt uit Polen. Verder zijn Bulgarije, Roemenië, Tsjechië, Spanje en Portugal goed vertegenwoordigd. Venray kan worden bestempeld als absolute hotspot. Ruim een derde van de beroepsbevolking is arbeidsmigrant. De gemeenteraad gaf onlangs aan ‘geschrokken’ te zijn dat er zoveel arbeidsmigranten in de gemeente Venray werken en wonen.

Lang niet alle arbeidsmigranten maken hun dromen en doelen waar. Als je bij hetzelfde bedrijf voor werk en wonen onder contract staat, is de klap dubbel zo hard als het misgaat. Tragisch dieptepunt is het verhaal van de Litouwse man die in een maisveld bij Sevenum lag te slapen en gedood werd door een hakselaar. Het platform Follow The Money ploos uit wie de man was en waar hij vandaan kwam en dat gaf een ontluisterend beeld van hoe arbeidsmigranten tussen wal en schip terecht kunnen komen. Geen baan, geen huis, geen psychische hulp en uiteindelijk geen leven.

Lees hier verder (origineel bericht)
×