Home » Wethouder Martijn Balster (Den Haag): ‘Glastuinbouw is op deze manier niet houdbaar’
Informatief

Wethouder Martijn Balster (Den Haag): ‘Glastuinbouw is op deze manier niet houdbaar’

Follow The Money, 24 maart 2024 – Wethouder Martijn Balster van Den Haag staat het water aan de lippen. Zijn stad kan de problematiek rond arbeidsmigranten niet meer aan. Ze zitten noodgedwongen in overvolle en verwaarloosde woningen, worden uitgebuit door werkgevers en verblijven niet zelden op straat in wijken waar de leefbaarheid toch al te wensen overlaat. Balster vindt dat werkgevers wel de lusten maar niet de lasten van de arbeidsmigratie hebben. Hij roept op tot onconventionele maatregelen. De glastuinbouw in het Westland, waar veel arbeidsmigranten werken, is volgens hem ‘op deze manier niet houdbaar’.

Balster noemt het ‘niet gewenst’ dat ondernemers eerst een distributiecentrum neerzetten en pas daarna gaan nadenken over de gevolgen. ‘Als je werknemers in ploegendienst op matrasjes laat slapen voor 150 euro per week, dan doe je iets faliekant fout.’

Balster is blij met de recente uitspraken van directeur van De Nederlandse Bank Klaas Knot die zegt dat keuzes gemaakt moeten worden. Dat er wellicht geen plek meer is voor laagwaardige arbeid in slachthuizen, bij distributiecentra en in de glastuinbouw, die weliswaar bijdraagt aan de economie, maar een onevenredige belasting vormt voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de infrastructuur. 

Lees hier verder (origineel bericht) plus podcast
Tags
×