Home » Meer arbeidsmigratie helpt niet bij vergrijzing, meer import wel
Column Informatief

Meer arbeidsmigratie helpt niet bij vergrijzing, meer import wel

Financieele Dagblad, 22 maart 2024 – Hoe vangen we de komende decennia de vergrijzing op? Met arbeidsmigratie, wordt vaak gezegd. Maar dat leidt uiteindelijk alleen maar tot méér vergrijzing, schrijft Wim Boonstra. Meer import, bijvoorbeeld van bepaalde landbouwproducten, biedt wel een structurele oplossing.

De Nederlandse bevolking vergrijst in snel tempo. Arbeid is in toenemende mate een schaarse productiefactor. In december 2023 publiceerde de Adviesraad Migratie een rapport waarin zij de vraag stelde in hoeverre extra immigratie van arbeidsmigranten een bijdrage kan leveren om de gevolgen van de vergrijzing en de daarbij optredende arbeidsschaarste op te vangen. 

Importeren

Het opmerkelijke aan het debat over de arbeidsschaarste in ons land is dat het lijkt uit te gaan van de veronderstelling dat wij zoveel mogelijk moeten proberen om de productie binnenslands te houden en dat alleen de productiefactor arbeid (de arbeidsmigranten) over grenzen kan bewegen. Kunnen wij niet veel beter bepaalde goederen, die wij in ons eigen land niet meer rendabel kunnen produceren, voortaan importeren?

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×