Home » Voer een discussie over migratie, maar dan wel een echte
Informatief Opinie

Voer een discussie over migratie, maar dan wel een echte

NRC, 16 april 2024 – Dit is het dagelijkse commentaar van NRC. Het bevat meningen, interpretaties en keuzes. Ze worden geschreven door een groep redacteuren, geselecteerd door de hoofdredacteur. 

Over migratie is het laatste woord in de Tweede Kamer nog niet gezegd, maar het eerste ook niet echt. Er zijn weinig onderwerpen waarover het politieke debat zo oneigenlijk en losgezongen van de realiteit voelt. De feiten werden vorige week nog maar eens samengebracht in een nieuwe studie van het Centraal Planbureau. Hoewel de conclusies van het CPB niet wereldschokkend zijn, legt de studie wel opnieuw, net als talrijke eerdere onderzoeken, de vinger op zere plek: als het om migratie gaat voert de politiek een schijndiscussie. Vaak staan hierin asielzoekers centraal, terwijl, zo blijkt telkens weer, de maatschappelijke impact van arbeidsmigratie naar Nederland vele malen groter is. Het soort migratie, kortom, waar Nederland wél zelf om heeft gevraagd, de jarenlang regerende VVD voorop.

Voor de vier formerende partijen is migratie een pijnlijke discussie. PVV en NSC pleiten voor minder arbeidsmigranten. De VVD en BBB willen het er liever niet over hebben. Bedrijven en boeren leunen zwaar op arbeidsmigranten. Zij bevolken de distributiecentra, slachterijen en land- en tuinbouwgebieden, zoals het Westland. De dynamiek is welbekend: de lusten zijn voor de ondernemer, de lasten – tekort aan woningen, overlast, integratieproblemen, de groei van het aantal daklozen – zijn voor de samenleving. Het CPB pleit ook voor meer aandacht voor de langdurige inzetbaarheid van arbeidsmigranten. Zodat ze, als een sector ze niet langer lust, ook goed om te scholen zijn.

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×