Home » Regel de positie van arbeidsmigranten uit Europa: nu sterven er mensen op straat
Opinie

Regel de positie van arbeidsmigranten uit Europa: nu sterven er mensen op straat

NRC, 16 april 2024 – Kwetsbare arbeidsmigranten belanden door uitbuiting op straat. Daar worden ze vaak ziek, beloofde hulp blijft uit, ziet Rotterdamse huisarts en straatdokter Marcel Slockers.

Dagelijks melden zich onverzekerde EU-arbeidsmigranten met een (arbeids-) ongeval of ernstige ziekte bij straatdokter of ziekenhuis. De epidemie van arbeidsmigranten zonder zorgverzekering groeit. Straatdokters en ziekenhuizen in Nederland, maar vooral in Rotterdam, zijn het zat. Het kabinet-Rutte beloofde alle aanbevelingen over te nemen van het plan van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer in 2020. De aanbeveling om uitzendbureaus een taak te geven bij de registratie van arbeidsmigranten is echter niet opgenomen in een nieuw wetsvoorstel. En dat heeft gevolgen.

Vaak mede dankzij het werk van arbeidsmigranten eten Nederlanders groente en vlees, krijgen ze pakketjes thuisbezorgd en hebben allerlei voordeel va hun werk. Maar Nederlanders vergeten dat veel arbeidsmigranten te maken hebben met dubieuze arbeidsbureaus. Deze arbeidsbureaus ontslaan arbeidsmigranten makkelijk als het werk op is, en daarmee verliezen deze vaak de volgende dag al hun slaapplek. Vaak raken ze dan dakloos en ontstaat of verergert een verslavingsprobleem.

Er gaan mensen op straat dood

De oproep van medische professionals is dezelfde als de oproep van veel gemeenten: Tweede Kamer volg de aanbevelingen op van het rapport-Roemer. En kabinet: kom uw belofte na. Zorg dat deze migranten een regulier adres hebben waardoor ze ook een zorgverzekering kunnen krijgen. Arbeidsbureaus moeten dit als bijdrage aan de samenleving op zich nemen. Er gaan mensen op straat dood.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×