Home » Verhuurder woning arbeidsmigranten ontloopt torenhoge boete: ‘Wist niet dat ze zo snel zouden vertrekken’
Informatief

Verhuurder woning arbeidsmigranten ontloopt torenhoge boete: ‘Wist niet dat ze zo snel zouden vertrekken’

AD, 19 juni 2024 – Een Haagse verhuurder die – in strijd met de regels – voor korte tijd een woning verhuurde aan arbeidsmigranten hoeft geen duizenden euro’s boete aan de gemeente te betalen, zo oordeelt de Raad van State. Den Haag kan namelijk niet bewijzen dat hij vooraf wist dat huurders na vijf weken alweer weg zouden gaan, aldus het hoogste rechtsorgaan in ons land.

Logies

De werkgever bevestigde dat hij de woning had gehuurd voor vijf weken. De gemeente concludeerde dan ook dat de woning was gebruikt voor het bedrijfsmatig verschaffen van logies, en dat is in strijd met de Huisvestingswet. De gemeente Den Haag hanteert namelijk als regel dat verblijf binnen de bestemming ‘Wonen’ alleen mogelijk is, als de huurder langer dan vier maanden in de woning verblijft en zich inschrijft op het stadhuis. De verhuurder kreeg daarom een bestuurlijke boete van 20.000 euro opgelegd. Later werd dat teruggebracht naar 10.000 euro.

Afhankelijk

SP-fractievoorzitter Lesley Arp vindt het wel een ‘extreem onwenselijke situatie’ dat werkgevers op het huurcontract staan in plaats van de bewoners. ,,Bij een conflict met je baas ben je dan niet alleen je baan maar ook je verblijfplaats kwijt. Ik denk dat het belangrijk is dat landelijk geregeld wordt dat dit soort onderhuur-constructies, waarbij arbeidsmigranten van hun werkgever afhankelijk zijn voor huisvesting, aan banden worden gelegd.’’

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags
×