Home » ‘Verdozing’ gaat sneller dan verwacht: na 2010 verdubbeling distributiecentra
In de media

‘Verdozing’ gaat sneller dan verwacht: na 2010 verdubbeling distributiecentra

Nieuwsuur, 8 april 2024 – Ondanks zorgen over de ‘verdozing‘ van het landschap en over de arbeidsmigranten die erin werken, groeit de oppervlakte van distributiecentra in Nederland sneller dan verwacht. Dat blijkt uit een inventarisatie van Nieuwsuur.

Rijksadviseur Veldhuis snapt wel dat lokale overheden zwichten voor grote bedrijven die een opslaghal willen plaatsen. “Je kan de gemeenten niet kwalijk nemen dat ze een bod van een bedrijf accepteren dat ze bijna niet kunnen weigeren. Werkgelegenheid klinkt interessant. In de praktijk zie je vaak dat de economiewethouder de knoop doorhakt, zonder goede afspraken met de wethouder die over energie, wonen of mobiliteit gaat.”

Mede door de opkomst van de bezorgeconomie is de hoeveelheid distributiecentra sinds 2010 bijna verdubbeld. In 2020 verwachtten overheidsadviseurs nog dat de hallen in 2040 zo’n 55 tot 65 miljoen vierkante meter zouden beslaan. Maar eind 2023 stond de teller al op 51 miljoen. Dat is ongeveer even groot als de gemeente Wassenaar, of ruim 10.000 voetbalvelden.

En daar komt op korte termijn nog 3 miljoen vierkante meter bij, blijkt uit een inventarisatie door Nieuwsuur op basis van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en websites van ontwikkelaars. Op dit tempo wordt de prognose voor 2040 veel eerder gehaald.

Roep om groei af te remmen

De roep om de groei af te remmen, klinkt steeds luider. De logistieke sector draait voor een groot deel op buitenlandse medewerkers, terwijl de formerende partijen PVV, BBB en NSC arbeidsmigratie willen terugdringen. Rond veel plekken waar veel arbeidsmigranten werken, ontstaan namelijk problemen met de huisvesting: woonomstandigheden zijn vaak slecht en het woningtekort neemt toe.

Ook andere politieke partijen en veel omwonenden vinden het welletjes met de hallengroei. Er klinkt kritiek op de hoeveelheid ruimte die grote distributiehallen innemen en op de invloed die zij hebben op het landschapsbeeld, de zogeheten ‘verdozing’.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×