Home » Zijn moeder wilde liever dat hij in Marokko bleef, maar hij ging naar Duitsland om te werken
In de media Informatief

Zijn moeder wilde liever dat hij in Marokko bleef, maar hij ging naar Duitsland om te werken

NRC, 29 maart 2024 – Arbeidsmigratie – Door een deal met Duitsland kunnen meer Marokkanen legaal naar Europa komen. Verpleegkundige Amine el Asri (25) leerde Duits en is net geëmigreerd. „Er zijn hier vast ook veel goede mensen, toch?”

Eind januari sloten Duitsland en Marokko een migratiedeal, waarin zij afspraken meer arbeidsmigratie mogelijk te maken. Daar staat tegenover dat Marokko voortaan meewerkt aan het uitzetten van afgewezen Marokkaanse asielzoekers en ongedocumenteerden. Voor Rabat is dit acceptabel nu Marokkanen voor werk makkelijker legaal naar Duitsland kunnen migreren.

Duitsland is hard op zoek naar buitenlands personeel om de tekorten aan te vullen, bijvoorbeeld in de zorg. Sinds deze maand kunnen mensen van buiten de Europese Unie ook proberen een Chancenkarte aan te vragen. Wie genoeg ‘punten’ heeft – voldoende opleiding, werkervaring, taalbeheersing – maakt kans op een verblijfsvergunning. In Canada bestaat iets vergelijkbaars. Deze mogelijkheid komt bovenop wettelijke paden die al bestonden.

Docent Mbarkioui in Rabat spreekt van een nieuwe lichting. „Toen ik twintig jaar geleden begon met lesgeven waren het vooral mensen die in het kader van gezinshereniging op cursus kwamen, nu zijn het voornamelijk studenten en professionals die zich voorbereiden op een toekomst in Duitsland.”

Bachelor verpleegkunde

Amine el Asri (25) straalt als hij café Al Atlal in het centrum van Rabat komt binnenlopen. Het is half februari. Met zijn ranke postuur en zachte stem valt hij niet snel op. Als hij even zijn Duits mag laten horen, verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. „Ik heb zo snel mogelijk de taal geleerd om meer kans te maken op een baan.” Hij heeft zich ook goed ingelezen: hij legt graag uit hoe de Duitse immigratiewetgeving werkt.

Amine heeft een bachelor verpleegkunde en was tot voor kort werkloos. „Ik schaamde me om thuis te vertellen dat ik geen baan kon vinden. Eén keer kreeg ik een aanbod, maar dan moest ik ellenlange dagen maken voor een habbekrats.” Zijn vader, een „simpele gemeenteambtenaar”, heeft duizenden euro’s voor zijn opleiding betaald, vertelt Amine. „Ik was echt de wanhoop nabij. Duitsland is mijn redding.”

Lees hier verder (origineel bericht)

VPRO, Argos, 29 maart 2024 – Hoe ga je om met arbeidsmigratie in een vergrijzend Europa? In Duitsland lijken ze een antwoord op die vraag te hebben: onder meer jonge Marokkanen zijn er van harte welkom om te gaan werken. En dat zijn niet per se de hoogopgeleide IT’ers, maar ook verplegers die hard nodig zijn bij onze oosterburen. Journalist Abdou Bouzerda volgde deze groep.

Beluister hier de podcast
×