Home » Van Gennip onderzoekt hoogte boetes voor illegale arbeid
Informatief

Van Gennip onderzoekt hoogte boetes voor illegale arbeid

BNR, 26 april 2024 – Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

Dat komt onder meer omdat de boetebedragen heel lang niet zijn geïndexeerd zodat de boete nog maar minder dan 30 procent is van wat de boete in 2005 voorstelde in economische zin. De Arbeidsinspectie onderzocht 24 casussen en concludeert dat het nuttig zou zijn de boetebedragen automatisch aan te passen aan de reële welvaartstijging en de inflatie. Dat gebeurt nu niet, schrijft de minister in een Kamerbrief. De vraag is volgens haar of en hoe hogere boetes bijdragen aan een oplossing.

Doel is ook om de positie van kwetsbare werknemers te verbeteren. Zij worden vaak flink onderbetaald en ook de arbeidsomstandigheden laten te wensen over. Volgens Van Gennip zijn er al maatregelen om misstanden op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Bekeken wordt nu wat wel werkt en wat niet. Zo moet wat haar betreft ook worden gekeken naar de pakkans, de preventieve werking van boetes en andere prikkels die ertoe bijdragen dat de wet wordt nageleefd.

Lees hier het originele bericht

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×