Home » Vakbond richt pijlen op Amazon-locatie in Almelo: “Willen geen Amerikaanse praktijken”
Aadorp Informatief

Vakbond richt pijlen op Amazon-locatie in Almelo: “Willen geen Amerikaanse praktijken”

RTV Oost, 11 april 2024 – Vakbond FNV gaat morgen 12 april actievoeren bij het distributiecentrum van Amazon in Almelo. Doel is onder meer om in contact te komen met werknemers die onder slechte omstandigheden hun werk zouden moeten doen. De vakbond vreest ook dat bewoners van Aadorp overlast ervaren, mocht het bedrijf gaan uitbreiden op het XL Businesspark. Amazon ontkent beide aantijgingen.

De actie in Almelo is onderdeel van een Europese actie tegen Amazon, georganiseerd door een overkoepelde vakbond. Voornaamste verwijt: het bedrijf weigert met vakbonden te praten over de arbeidsomstandigheden van werknemers.

‘Amerikaanse toestanden’

“We willen geen Amerikaanse praktijken met vakbondsonderdrukking hier”, zegt Elmar Smid. De FNV-vakbondsman en kandidaat-Europarlementariër (GroenLinks-PvdA) gaat morgen eerst om tafel met de dorpsvereniging van Aadorp. Volgens hem zijn bewoners bezorgd dat uitbreidingsplannen van Amazon de leefbaarheid van het dorp aantasten.

Over uitbreidingsplannen hoeven ze zich geen zorgen te maken, zegt een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf. Dergelijke plannen heeft Amazon niet in de regio Almelo. Volgens hem is van vakbondsonderdrukking ook geen sprake. “Onze medewerkers hebben de keuze om wel of niet lid te worden van een vakbond.”

Arbeidsmigranten

Het zijn woorden waar Smid weinig van gelooft. Volgens hem oefent het bedrijf druk uit op werknemers om niet met hen in gesprek te gaan. Hij hoopt morgen dan ook in contact te komen met mensen die in het Almelose distributiecentrum werken, want vooralsnog zijn er geen werknemers bij de actie.

Het zijn vooral arbeidsmigranten die volgens Smid de dupe zijn. “Uitzendbureaus verdienen een dikke boterham aan het huisvesten van arbeidsmigranten, terwijl de voorzieningen in de omgeving verder onder druk worden gezet.”

“Nu mag een tussenbureautje een kwart van het minimumloon inhouden voor de huisvesting. Zo zijn deze arbeidsmigranten nog altijd dubbel afhankelijk van hun werkgever, voor bed en baan. Daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen.”

GPS-systemen

“Amazon weigert met iedereen te praten”, zegt Smid. “Maar de verhalen van hun werknemers spreken boekdelen. Werknemers worden gevolgd met GPS-systemen en overal gemonitord.” Het is niet bekend of daar ook sprake van is in het distributiecentrum in Almelo.

De webgigant zegt dat alle medewerkers marktconforme salarissen krijgen en biedt waar veel vakbonden om vragen, namelijk ‘toonaangevende beloningen binnen de branche en carrièremogelijkheden’. Wat die toonaangevende beloningen zijn en welke carrièremogelijkheden ze hiermee bedoelen, wordt niet duidelijk uit de antwoorden die het bedrijf via de mail geeft.

Tags

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×