Home » Uitzendkrachten massaal uitgebuit in slachthuizen: bestrijder moderne slavernij wil verbod op flexwerk
Informatief

Uitzendkrachten massaal uitgebuit in slachthuizen: bestrijder moderne slavernij wil verbod op flexwerk

Follow the money, 16 juni 2024 – Om de uitbuiting van arbeidsmigranten in de vleesverwerkende industrie te beëindigen, moet de sector niet langer met uitzendkrachten werken. Dat vindt programmacoördinator Eline Willemsen van Fairwork, een organisatie die tegen uitbuiting en moderne slavernij in Nederland strijdt. De uitzendbranche verzet zich tegen zo’n maatregel. Willemsen: ‘We hebben radeloze arbeidsmigranten aan de lijn die op straat staan en nergens heen kunnen.’

In Duitsland werken in de vleesverwerkende industrie sinds 2021 alleen mensen die rechtstreeks zijn geworven, dus zonder tussenkomst van uitzendbureaus. De aanleiding voor die maatregel was een serie corona-uitbraken in 2020. De regels voor slachthuizen werden aangescherpt en de arbeidsomstandigheden verbeterd. De regering, met als grootste partij de sociaaldemocratische SPD, besloot eigenaren van de slachthuizen te verplichten alleen met mensen te werken die rechtstreeks worden geworven.

Programma-coördinator Eline Willemsen van Fairwork juicht de ontwikkelingen in Duitsland toe. Fairworks heeft wekelijks te maken met arbeidsmigranten in vleesverwerkende industrie die van de ene op de andere dag zijn ontslagen. Ook krijgt Fairwork meldingen over malafide uitzendbureaus. ‘Wij denken dat een algeheel verbod op flexwerken in de vleesindustrie noodzakelijk is,’ zegt Willemsen. 

Lees hier verder (origineel bericht)
×