Zembla Podcast, 19 maart 2024 – In Nederland wonen en werken ongeveer een half miljoen arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Hun positie is precair en hun aanwezigheid zorgt vaak voor onrust in de gemeentes waarin ze worden gehuisvest.
Journalisten Laurens Samsom en Frederick Mansell onderzochten voor Zembla de positie van arbeidsmigranten in Nederland. Hoe kan het dat dit systeem, waarin uitbuiting gepaard gaat met toenemende druk op de samenleving, standhoudt?
Kwetsbare mensen die hopen op een beter leven.
“De arbeidsmigranten komen niet op eigen initiatief naar Boxtel om bij de slachterij van Vion te werken, maar worden in hun thuisland gerekruteerd door uitzendbureaus. Met mooie beloftes en tegen minimale eisen, ontdekken de Zembla journalisten. Frederick Mansell: “In Bulgarije en Roemenië rijden busjes rond van uitzendbureaus die vragen aan mensen: wie wil er in Nederland komen werken? Je moet binnen drie dagen beslissen, laat alles achter en wij zorgen voor huisvesting, zorgverzekering en gegarandeerd een bepaald aantal uur aan werk.”
“Het is logisch dat er een bepaalde groep vatbaar is voor deze boodschap”, zegt Mansell. “En dat zijn vaak niet de mensen die het heel erg goed hebben in hun eigen land. Het zijn vaak de kwetsbare mensen die hopen op een beter leven. In de korte tijd dat we in Boxtel onderzoek hebben gedaan, heb ik bijvoorbeeld met een behoorlijk aantal ex-gedetineerden gesproken.”