Home » Twentse bewoners tegen nóg meer goedkope arbeidsmigranten: ‘Bouw dan zo’n fabriek in Polen’
Aadorp

Twentse bewoners tegen nóg meer goedkope arbeidsmigranten: ‘Bouw dan zo’n fabriek in Polen’

AD, 8 mei 2024 – De roep dat Nederland niet meer arbeidsmigranten aankan, vindt geen gehoor bij Twentse bestuurders. Arbeidsmigranten zijn en blijven onmisbaar zeggen zij. Bewoners houden hun hart vast. „Bedrijven hebben de lusten, wij zitten met de lasten.”

De honderdduizenden arbeidsmigranten vergroten de druk op de woningmarkt, zorg en onderwijs. Zij werken en wonen onder vaak slechte omstandigheden. Meer kan dit land niet aan, zo luidde dinsdag de constatering van het hoofd van de Arbeidsinspectie in de Volkskrant.

Eerlijke berekening mist

Omwonenden van het XL Business Park 2 vinden het de verkeerde plek. Zij zien een plek tussen Aadorp en Vriezenveen als beste optie. De inwoners van Aadorp missen de onderbouwing voor meer van dit soort bedrijven. Reinders: „Laat mij de berekening van dat beleid zien. Wat leveren deze bedrijven op en wat kost het ons? Ik kan u zeggen dat het niet klopt. Onderwijs, zorg en woningen zijn er niet in meegenomen. Wat het werkelijk kost voor alle Almeloërs, is niet berekend.”

Reinders vraagt zich af of dit de vorm van arbeidsmigratie is ‘die we zouden willen’. „Het gaat niet alleen om winstmaximalisatie van grote bedrijven, toch? We willen een samenleving op basis van welzijn, niet op basis van welvaart. Is een krimpende economie erg? Misschien zijn ‘we’ wel gelukkiger, ondanks dat ‘we’ minder verdienen.”

Tweede Kamer luistert, Almelo niet

Het is volgens hem lastig om de versplinterde politiek in Almelo duidelijk te maken wat de gevolgen zijn voor de inwoners. Het gemeentebestuur wil tot zijn frustratie niet in gesprek. „Volgende week worden onze standpunten besproken in de Tweede Kamer. Ook in Brussel hebben we een snaar geraakt. In Almelo niet. Dat is jammer.”

Bedrijven hebben de lusten gehad van arbeidsmigratie, volgens Reinders. Jaar in, jaar uit. Zij hebben een economisch belang; op de goedkoopst mogelijke manier arbeid. „Maar ons land zit nu met de lasten.”

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×