Home » Staat de Brabantse buurtschap Vrilkhoven symbool voor toenemend verzet tegen arbeidsmigratie?
In de media Informatief

Staat de Brabantse buurtschap Vrilkhoven symbool voor toenemend verzet tegen arbeidsmigratie?

Liempde beoogde plek voor arbeidsmigrantenhotel in buitengebied foto Marcel van den Bergh

Volkskrant, 2 november 2023 – LIEMPDE – Het Brabantse Vrilkhoven (honderd inwoners)  is fel gekant tegen de komst van vierhonderd arbeidsmigranten. Ook elders groeit de weerstand, niet het minst in politiek Den Haag. Komen de grenzen van ongebreidelde arbeidsmigratie in zicht?

Het protest staat niet op zichzelf. Op diverse plaatsen in en buiten Brabant voeren dorps- en stadsbewoners actie tegen grootschalige huisvestingscomplexen voor arbeidsmigranten, die door gemeenten en uitzendbureaus juist worden gezien als oplossing voor de overlast in woonbuurten van dichtbevolkte rijtjeshuizen vol Polen of andere Oost-Europeanen. Overal komen bewoners in opstand, van Horst aan de Maas tot Moerdijk en van Roosendaal tot Veghel.

Hoe denken wij over de mensen die het werk komen doen?

Inspecteur-generaal Rits de Boer van de Arbeidsinspectie sprak van ‘onthutsende’ toestanden en riep op tot herbezinning. Hij waarschuwde ook voor drogredenen rond arbeidsmigratie. ‘Veel gehoord en gelezen is ‘zij doen het werk dat (wij) Nederlanders niet willen doen’. Dit argument wordt meestal gebruikt als rechtvaardiging. Maar dat is een omkering’, schreef hij in een reflectie bij het jaarverslag 2021.

‘Als Nederlanders bepaald werk niet willen doen, wat zegt het dan over hoe we de mensen zien die het wel willen doen? Als wel of niet gelijk? Als Nederlanders niet willen omdat het vies, zwaar, ongezond of onveilig is, moet dan de vraag niet zijn of dat werk dan wel thuishoort in Nederland?’

Naar het originele bericht
×