Home » Doodzieke arbeidsmigrant aan zijn lot overgelaten
Achtergrondinformatie In de media Informatief

Doodzieke arbeidsmigrant aan zijn lot overgelaten

Pointer 2 november 2023 – Een doodzieke man wordt binnengebracht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Als hij niet direct wordt behandeld, gaat hij dood. Immunoloog Helen Leavis en haar collega’s weten zijn leven te redden, maar dan zitten ze met een volgend probleem. De man heeft intensieve revalidatie nodig, maar blijkt onverzekerd. “De werkgever van deze man had zijn zorgverzekering stopgezet toen hij langdurig leek uit te vallen.”

Afgelopen zomer kreeg immunoloog Helen Leavis een patiënt binnen die duidelijk in levensgevaar was. “Hij kwam uit Polen, was voor in de twintig en werkte hier in een slachterij. Die man was doodziek. Zijn immuunsysteem was op hol geslagen en zonder behandeling zou hij zeker sterven.”
Het team schiet in actie, maar verder staat de man er alleen voor. Vanwege zijn ziekte heeft het uitzendbureau waarvoor hij werkte per direct zijn arbeidsovereenkomst stopgezet. En met het wegvallen van zijn arbeidsovereenkomst is de doodzieke man direct ook zijn huisvesting en zijn zorgverzekering verloren, want die zijn allemaal gekoppeld aan zijn arbeidscontract.

Naar het originele bericht
×