Home » Daklozenprobleem in Tilburg steeds groter: ‘Als ze je niet meer nodig hebben sta je de volgende dag op straat’
In de media

Daklozenprobleem in Tilburg steeds groter: ‘Als ze je niet meer nodig hebben sta je de volgende dag op straat’

Brabants Dagblad, 1 november 2023 – TILBURG – Twee dakloze broers en hun zusje van negentien die noodgedwongen in station Tilburg overnachten. Of neem de uitgehongerde man die zijn moeder niet durft te bellen. Barbara Śmietana staat deze mensen bij. Schrijnende verhalen te over en het worden er – net als de dakloze arbeidsmigranten – steeds meer. ,,Ik mis de menselijkheid.”

Werken? Ja. Rechten? Nee

Uitzendbureaus springen losser om met de arbeidsmigranten dan vroeger, ook al opereren ze meestal nog legaal. ,,Toen ik kwam hield het uitzendbureau meer rekening met je. Dan gingen ze op zoek naar een vervangende baan of kreeg je weken de tijd om iets anders te zoeken of de terugreis te organiseren. Nu sta je de volgende dag op straat.”

Arbeidsmigranten krijgen contracten waar de zorg en het onderdak is gekoppeld. ,,Een voorbeeld, laatst kwam een groep van zeven mensen uit Polen en na anderhalve week werd er tegen vier gezegd: ‘we kunnen jullie niet meer gebruiken hier’. Ze konden het uitzoeken, kregen 24 uur om de huisvesting te verlaten. Ze hebben geen spaargeld, geen alternatieven en geen kennis. Vier van hen hebben een paar dagen op straat doorgebracht.

Naar het originele bericht
×