Home » Sluiproute voor arbeidsmigratie van buiten de EU groeit explosief
Informatief

Sluiproute voor arbeidsmigratie van buiten de EU groeit explosief

BNR, 10 maart 2024 – Migranten van buiten de EU kunnen met tussenkomst van een Europees uitzendbureau in Nederland werken. Deze sluiproute voor arbeidsmigratie neemt toe in populariteit en wordt veel misbruikt, waarschuwen experts.

De ‘gedetacheerdenroute’ is onderdeel van het vrije economische verkeer dat de basis vormt van de Europese Unie. Als een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld een computerprogrammeur uit India in dienst heeft, moet die overal binnen de Unie zijn werk kunnen verrichten, zo heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

Deze toenemende populariteit is te wijten aan de groeiende mate waarin de regeling misbruikt wordt, signaleren vakbonden en de uitzendbranche. Arbeidsmigranten worden buiten de EU gerekruteerd om hier laagbetaald werk te komen doen. Ze zijn dan weliswaar formeel in dienst van een buitenlandse werkgever, bijvoorbeeld een uitzendbureau in Polen, in de praktijk hebben ze daar nooit een voet over de drempel gezet.

A1 route

Jurriën Koops van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) ziet het liefst een verbod op deze constructie, ook wel A1-route genoemd. Werknemers die hier via deze weg komen betalen hun sociale premies in het buitenland, wat leidt tot oneerlijke concurrentie met Nederlandse uitzendbureaus. ‘Dat is onwenselijk’, aldus Koops. Volgens de ABU-directeur is de gedetacheerdenregeling nooit bedoeld voor langdurige migratie zoals die nu plaatsvindt.

Lees hier verder (origineel bericht)
×