AD, 13 maart 2024 – De Roemeense pijpfitter Florin werkte in een Rotterdamse raffinaderij, maar moet nu zijn geld zien te krijgen via een uitzendbureau in Litouwen. Een rapport dat woensdag verscheen, pleit voor een einde aan dergelijke schijnconstructies. ,,Als ik maar 18 euro krijg, waar blijft dan de rest van het geld?”
De Roemeen werd ingeleend door een Nederlandse bedrijf, maar daar zaten nog schakels tussen: een Nederlands en een Litouws uitzendbureau. ,,Ik ben nog nooit in Litouwen geweest. Maar de Nederlanders wilden me via dat bedrijf uitbetalen.” De keten aan detacheringsbedrijven regelden niet alleen Florins werk, maar ook zijn huisvesting en transport in Nederland. ,,Soms moet je na je werk nog twee uur in een busje naar de plek waar ze je onderbrengen.”
‘Geen derderangsburgers’
De Adviesraad Migratie ziet dat een groeiend aantal arbeidsmigranten via een omweg in Nederland aan de slag gaat, zij worden via uitzendbureaus in bijvoorbeeld Polen en Litouwen in Nederland gedetacheerd. Het gaat inmiddels om zo’n 90.000 arbeidsmigranten, waarvan zo’n 22.500 van buiten de EU. De raad spreekt van ‘schijnconstructies’ die worden opgetuigd door de uitzendbureaus en alleen bedoeld zijn om rookgordijnen op te werpen en te profiteren van lagere kosten in andere landen.
De Raad pleit er bij de minister voor om de ‘race naar de bodem’ in arbeidskosten te stoppen. ,,Spreek de inlenende bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid, zij moeten weten wie er bij hen aan het werk zijn.” Ook moet worden overwogen om flexibele arbeidscontracten af te schaffen ‘in sectoren waar veel misstanden voorkomen’. ,,Dat hebben ze in Duitsland in de vleesindustrie al gedaan.”
Lees hier verder (origineel bericht)