Home » Rechter buigt zich over huisvesting arbeidsmigranten op Kamperzeedijk
Informatief

Rechter buigt zich over huisvesting arbeidsmigranten op Kamperzeedijk

De Stadskoerier, 4 september 2024 – ZWOLLE – Via de rechter hoopt de indiener van een plan voor de huisvesting van 24 arbeidsmigranten op de Kamperzeedijk alsnog akkoord te krijgen. De gemeente Zwartewaterland wees zijn verzoek om een vergunning tot zijn verrassing af.

Onder meer in de tapijtindustrie van Genemuiden zijn veel arbeidsmigranten werkzaam. In de gemeente Zwartewaterland gaat het om zo’n duizend werknemers, voornamelijk uit Oost-Europa, zo schetst juridisch adviseur Albert Holtland. Hij staat Geert Schaapman bij die in 2021 merkt dat de gemeente iets wil doen tegen het opkopen van woonhuizen aan de onderkant van de woningmarkt door ondernemers. Die brengen in die panden in onder meer Zwartsluis en Genemuiden arbeidsmigranten onder. Toen kwam Schaapman met zijn plan om in zijn voormalige veehouderij ruimte vrij te maken. Hij diende een ‘principeverzoek’ in om de voormalige wagenschuur om te bouwen voor de huisvesting van 24 arbeidsmigranten. “Dat principeverzoek werd met open armen ontvangen door het college”, zei Holtland tegen de rechter. Werk het maar uit, kreeg hij te horen.

Maar toen Schaapman uiteindelijk de vergunning aanvroeg, werd dit allesbehalve toegejuicht. Het college wees zijn verzoek af. Een van de belangrijkste redenen is het gebrek aan draagvlak in de buurt. Er zijn 32 zienswijzen tegen het plan ingediend. Ook wonen twee buren op een afstand kleiner dan 150 meter van de geplande locatie voor huisvesting van migranten. Die afstandsregel is er ‘om geen onevenredige hinder voor de omgeving te veroorzaken’, zegt advocaat Jan de Haan namens het college.

Schaapman is helder: de aanvraag van 24 onderkomens voor migranten is een opmaat naar meer. Hij wil uiteindelijk op zijn erf ruimte vrij maken voor 150 arbeidskrachten. De gemeente stelt als voorwaarde dat hij draagvlak in de buurt creëert voor zijn plan. Maar in de aanvraag ontbreekt een verslag van een bewonersbijeenkomst. Dat, in combinatie met de 32 zienswijzen, maakt dat de gemeente duidelijk is dat dit draagvlak ontbreekt. “Er is geen weerstand anders dan bij de twee bezwaarmakers”, zegt Holtland. Onder de bezwaarmakers zitten ook ondernemers uit de Koekoekspolder die juist voor eigen erf bij de gemeente Kampen al een aanvraag hebben gedaan voor soortgelijke plannen, aldus de jurist.

“Er wordt drank verkocht vanuit de achterbak van auto’s. Er staat een koffiekeet met de nodige afval. En de verwachting is dat dit plan onveilige situaties oplevert”, zegt advocaat Diederik Ruys namens de twee bezwaarmakende buren over de huidige situatie. Op het erf wonen nu 4 arbeidsmigranten. Het gaat volgens hem uiteindelijk om de huisvesting van 150 veelal alleenstaande mannen. De raadsman wijst vooral op de onveilige situatie die dit oplevert voor de vrouwen die daar ‘s avonds over straat moeten. Dat dit draagvlak bij deze twee buren er alsnog komt, hoeft Schaapman niet te verwachten. “Daar is geen enkel vertrouwen in”, aldus Ruys. “Meneer doet wat hij wil.”

Volgens Schaapman zijn er twee jaar lang intensieve gesprekken gevoerd met de gemeente. “En al die tijd was er geen enkel teken dat het niet door kon gaan. Het is als donderslag bij heldere hemel afgewezen.” Advocaat De Haan zag dat namens het college toch anders. “U moest aan voorwaarden voldoen, zoals het creëren van draagvlak. Dat is niet gebeurd en dan vindt u het wel gek dat de aanvraag is geweigerd.”

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

Tags
×