Home » Plannen SBA Flex ongefundeerd
Informatief Liempde (Boxtel)

Plannen SBA Flex ongefundeerd

Het projectplan voor de realisatie van het wooncomplex voor 400 arbeidsmigranten in Liempde is gebaseerd op verkeerde aannames. De problemen met arbeidsmigranten in de woonwijken zouden moeten worden opgelost, maar de cijfers uit het projectplan tonen aan dat de SBA-huisvesting niet de oplossing kan zijn.

Minimaal 10 uitzendbureaus actief in Boxtel

In Boxtel is behoorlijk wat werkgelegenheid voor laag- en ongeschoold personeel. Bedrijven willen de werknemers niet teveel betalen, dus voor hen is het prima als tijdelijk personeel van allerlei komaf het werk wil doen. Eenvoudig googlen leverde in Boxtel 8 Nederlandse en enkele buitenlandse (o.a. Poolse) uitzendbureaus op die er actief zijn. Ook is te zien dat de uitzendbureaus, die huisvesting aanbieden, in de regio Boxtel maar ook ver daarbuiten, de uitzendkrachten over grote afstanden vervoeren van- en naar het werk.

Vrijval van woningen en minder verkeersbewegingen ??

SBA belooft in de plannen dat met de beoogde woonvoorziening voor 400 van hun uitzendkrachten er in Boxtel veel woningen zullen vrijvallen en dat minstens 75% van de door SBA gehuisveste arbeidsmigranten in Boxtel zullen gaan werken om zo de verkeersbewegingen te reduceren. De onderbouwing hierbij klopt echter niet.

In het projectplan staan de volgende cijfers:
– in 2022 wonen er 186 SBA-uitzendkrachten onder regie van SBA in Boxtel. Deze groep is potentieel te verplaatsen. Het is inmiddels 2023, dus het is niet duidelijk of dit aantal nog juist is.
– SBA verwacht van deze groep 122 uitzendkrachten te kunnen verhuizen naar de nieuwe locatie. Deze uitzendkrachten zouden gedwongen kunnen worden om van woonplek te veranderen.
Vervolgens deze aannames:
– SBA hoopt ook 40 private huurders naar het wooncomplex te verhuizen. De vraag die rijst: waarom zouden deze huurders vanuit een woning met tuin in het dorp verhuizen naar een kleine kamer in het buitengebied, ver weg van alles? Alle condities worden slechter. Dit lijkt vrij onrealistisch.
– SBA hoopt bij VION te groeien met 125 uitzendkrachten, en volgens de plannen zal deze groep zal ook in het wooncomplex worden gehuisvest. Echter, VION is inmiddels aan het krimpen en heeft altijd aangegeven niet teveel uitzendkrachten per uitzendbureau in te willen lenen. Deze cijfers zijn dus eveneens onrealistisch.
– SBA hoopt op groei bij andere bedrijven. Dit is slechts een wens

Reëel gezien blijft de onderbouwing van SBAFlex voor het arbeidsmigrantenhotel met 400 bedden dus steken op 175. Positief gedacht, want een bescheiden groei is meegeteld. De vraag is dus waarom SBA dit wooncomplex voor 400 arbeidsmigranten vergund heeft gekregen, waarvan er volgens de beleidsplannen minstens 300 in Boxtel werkzaam zouden moeten zijn?

Juist meer arbeidsmigranten in Boxtel

De cijfermatige onderbouwing is onjuist. En bovendien zijn er nog veel meer uitzendbureaus in Boxtel actief, die ook arbeidsmigranten uitlenen en hier huisvesten. De huurhuizen in de woonwijken blijven gewoon voor deze partijen beschikbaar, dus de overlast die er nu is blijft gewoon bestaan. De huisvestingslocaties zorgen juist voor de komst van méér arbeidsmigranten, en zeker niet voor het oplossen van bestaande problemen.

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×