Home » Uitbuiting van arbeidsmigranten vlak over de grens
Informatief Liempde (Boxtel)

Uitbuiting van arbeidsmigranten vlak over de grens

NOS, 31 augustus 2023- Uitzendbureaus laten arbeiders uit Oost-Europa in Nederland werken, maar in Duitsland wonen. Daar is meer ruimte en is huisvesting goedkoper. Uit inspecties is naar voren gekomen dat arbeidsmigranten in verschillende gevallen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Zo werden eind vorig jaar net over de grens panden gevonden waar bewoners levensgevaar liepen.

Lees hier het originele bericht

VION in Boxtel

Ook bij VION in Boxtel werken veel arbeidsmigranten die in Duitsland werken, dat valt op te maken uit de vele witte busjes met Duitse kentekens, vol met arbeidsmigranten, die dagelijks bij VION arriveren. Of deze werknemers tot de groep arbeidsmigranten behoren die in het NOS-artikel genoemd worden is niet bekend.

De arbeidsmigranten die in de grensstreek worden uitgebuit werken veelal in de vleesindustrie, de bouw of in distributiecentra. Dat is te lezen in dit bericht.

Volgens de Duitse autoriteiten komt het regelmatig voor dat Nederlandse bedrijven panden kopen net over de grens. Het gaat dan om relatief goedkope woningen en wooncomplexen die vervolgens tegen hoge prijzen verhuurd worden aan arbeidsmigranten uit Oost- en Zuidoost-Europa. Deze mensen worden volgens de Duitsers autoriteiten vaak met valse beloften geworven in hun thuisland en vervolgens hier in ‘dubieuze’ onderkomens gehuisvest.

De nieuw gebouwde wooncomplexen in Nederland worden voorgesteld als verbetering voor de arbeidsmigranten. Het is niet duidelijk of dat ook zo is.

Afhankelijk van werk en wonen

NOS, 15 juni 2022 – De Poolse Europarlementariër Robert Biedron gaat in Polen een campagne lanceren om burgers te informeren over de risico’s van werken in landen als Nederland. Volgens de Europarlementariër moeten zijn landgenoten beter worden voorgelicht, omdat de kans bestaat dat ze hier niet goed worden behandeld.
Europarlementariër Biedron gaat samenwerken met Poolse vakbonden om Polen te waarschuwen: “Mensen die naar Nederland gaan wordt een droom verkocht. Poolse mensen trappen daar in vanwege hun moeilijke economische situatie.”

De Arbeidsinspectie schrijft in zijn recente jaarverslag over soortgelijke praktijken: “De combinatie van afhankelijkheid voor werk én wonen (en vervoer) is problematisch. Een groep mensen die na een lange reis uit Oost-Europa midden in de nacht uit de bus wordt gezet en zich maar moet zien te redden om onderdak te vinden. Het uitzendbureau dat hen ‘bestelde’ geeft niet thuis.”

Ook volgens FNV-bestuurder Petra Bolster is dit geen incident, maar gebeurt het structureel: “Mensen worden regelmatig onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald. Er komt een nieuw distributiecentrum, maar er wordt van te voren niet nagedacht: wie gaan er werken, waar gaan die wonen en wat gaan ze verdienen?”

Misstanden, ondanks alle keurmerken

Het betreffende uitzendbureau is geen lid van een brancheorganisatie ABU, en wordt dus niet gecontroleerd op goed werkgeverschap. Wel heeft het een SNF-certificaat en SNA-keurmerk, wat inhoudt dat het wordt gecontroleerd op identiteitscontrole, loonbetaling en belastingafdracht.

Naar het originele bericht
×