Home » Overlast dwingt bibliotheken tot actie: steeds vaker beveiligers nodig
Informatief

Overlast dwingt bibliotheken tot actie: steeds vaker beveiligers nodig

Omroep Brabant, 25 april 2024 – Veel bibliotheken in onze provincie kunnen niet meer zonder beveiligers. Ze zijn nodig om asociale jongeren de deur te wijzen, maar ook voor problemen met daklozen en mensen die verward zijn. Sommige bibliotheken zien de overlast en agressie steeds erger worden, blijkt uit een rondgang. “Het beveiligingsbedrijf moet twee tot drie keer per week ingrijpen.”

Iedereen is welkom in de bibliotheek en dat willen de organisaties erachter graag zo houden. Maar medewerkers en directies zien steeds vaker ook een andere, nadelige, kant van dit open karakter. Uit gesprekken die Omroep Brabant had met managers en medewerkers van negen bibliotheekorganisaties blijkt dat overlast veroorzaakt door bezoekers heftiger wordt en vaker voorkomt dan voorheen.

Voor zes van de negen bibliotheekorganisaties is dat een reden om gebruik te maken van particuliere beveiligers. De meeste doen dat op afroep of op bepaalde momenten, bijvoorbeeld rond sluitingstijd. In twee bibliotheken zijn altijd bewakers aanwezig en één heeft dit een tijdje gehad.

“We zien een verandering van verbaal geweld naar meer fysiek geweld”, laat een woordvoerder van de Nieuwe Veste weten. Ze somt de problemen op: “Groepjes jongeren die andere jongeren intimideren en uitlokken, diefstal, het eten van junkfood, mensen onder invloed van alcohol en drugs en meer daklozen in bibliotheek.”

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×