Home » Otto Workforce en VVD vallen door de mand
In de media Politiek

Otto Workforce en VVD vallen door de mand

Volkskrant 17 november 2023 – Tijdens het SBS-verkiezingsdebat baarde de steenrijke ondernemer Frank van Gool opzien: de man die een ton aan de VVD doneerde, mocht de politici een vraag stellen over arbeidsmigranten. Wie is deze directeur van een van Europa’s grootste uitzendbureaus, die met lede ogen aanziet hoe partijen de arbeidsmigratie willen inperken?

Ruim 700 duizend arbeidsmigranten zijn op dit moment in Nederland. Officieel komen er jaarlijks rond de 50 duizend mensen vanuit de rest van de EU naar Nederland, veelal om laagbetaald werk te doen. Werk waar moeilijk Nederlanders voor te vinden zijn: in de bouw, de distributiecentra, de zorg, de tuinbouw en in slachterijen. Werk ook dat al jaren in een kwade reuk staat door berichten over krappe huisvesting, uitbuiting, onveilige werkomstandigheden en overlast.

Zelden was deze vorm van arbeid zo’n duidelijk onderwerp van het verkiezingsdebat. Vanuit Den Haag en Rotterdam wordt de noodklok geluid over de enorme druk die de arbeidsmigranten veroorzaken op de lokale huizenmarkt en de leefbaarheid van de wijken. In de Volkskrant zei D66-leider Rob Jetten dat het aantal arbeidsmigranten fors minder kan in sectoren die weinig toevoegen aan de economie, ‘zoals slachthuizen, logistieke centra en de glastuinbouw’. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Pieter Omtzigt (NSC) sluiten zich daarbij aan.

Onder de maat

‘OTTO Work Force biedt arbeidsmigranten huisvesting aan die al jaren ver onder de maat is. Wij krijgen daar voortdurend meldingen van, maar er wordt tot op de dag van vandaag geen verschil gemaakt’, aldus Petra Bolster, dagelijks bestuurslid van FNV met arbeidsmigratie in haar portefeuille. Wat de FNV betreft heeft Otto ‘absoluut nog grote stappen te zetten’ in de behandeling van uitzendkrachten. Van Gool ontkent dit ten stelligste en benadrukt dat medewerkers in een tevredenheidsonderzoek de huisvesting gemiddeld met een 7,9 waarderen.

Naar het originele bericht

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×