Trouw, opinie door Malgorzata Bos-Karczewska – 28 augustus 2024 – Wees maar blij met arbeidsmigranten want die hebben we hard nodig, Zorg daarom dat ze hier goed kunnen werken en wonen.
De arbeidsmigratie is fors gegroeid de afgelopen zeventien jaar. Eind december 2022 werkten in Nederland bijna 400.000 personen uit de EU-11 (elf lidstaten uit Midden- en Oost-Europa), op 1,5 miljoen buitenlandse werknemers. Dat zijn voornamelijk ‘arbeidsmigranten’, laagbetaalde EU-werknemers die veelal als uitzendkrachten aan de onderkant van de arbeidsmarkt werken.
De helft verdient ten hoogste 130 procent van het wettelijk minimumloon met ongekwalificeerd werk in land- en tuinbouw, distributiecentra en vleesfabrieken. Jonge mensen stichten gezinnen, sinds 2016 zijn 28.000 Poolse kinderen in Nederland geboren sinds 2016.
Belangen van bedrijven
Deze arbeidsmigratie is uitgegroeid tot een flinke politieke en maatschappelijke pain in the neck. Onder de kabinetten-Rutte bleef het dossier arbeidsmigratie lang ondergeschikt aan de belangen van bedrijven. De echte game changer was het rapport-Roemer (najaar 2020) met aanbevelingen om misstanden hard aan te pakken, de uitzendsector te beheersen en beleid voor arbeidsmigratie bij het Rijk en decentrale overheden te ontwikkelen. Een grote operatie om arbeidsmigratie alsnog ‘in goede banen’ te leiden.
Zorg dat de fundamenten op orde zijn. Maak van certificering van de uitzendsector – de nummer één aanbeveling van de commissie-Roemer – een topprioriteit. Waarom kan een toelatingsstelsel pas in 2027 werken? Bonafide uitzenders zijn oneerlijke concurrenten liever zo snel mogelijk kwijt. Afnemers van uitzendkrachten die aan de race to the bottom meedoen, moeten leren hogere prijzen te hanteren of te stoppen. Dat is selectie via het prijsmechanisme.
Lees hier verder (origineel bericht)