Home » Oost-Europeanen kwamen tijdelijk voor werk, maar blijven permanent: ’We hebben hier alles’
Informatief

Oost-Europeanen kwamen tijdelijk voor werk, maar blijven permanent: ’We hebben hier alles’

De Telegraaf,1 januari 2024 – Twintig jaar geleden was integratie van nieuwkomers het heetste politieke hangijzer. Het thema leek ondergesneeuwd, tot de kiezer op 22 november de multiculturele samenleving weer bovenaan de agenda zette. De Telegraaf onderzoekt in hoeverre verschillende groepen zich thuis voelen in Nederland. Deel 4: Over Oost-Europese arbeidsmigranten wordt vaak gedacht dat ze snel weer vertrekken. In de praktijk blijven velen permanent hier, zoals Polen in de Bollenstreek. Voor integratie is weinig aandacht.

Stukje Polen in Nederland

Deze druilerige avond zitten twee jonge mannen pierogi te eten, gevulde deeghapjes. Ze volgen het Poolse journaal op een televisie die aan de muur hangt. Het Poolse restaurant ‘U Gorala’ is een stukje Polen in Nederland, een gat in de markt in een regio waar veel Oost-Europeanen wonen en werken.Naar schatting zijn er 375.000 arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europa woonachtig in Nederland. In de Bollenstreek zijn dat vooral Polen, Roemenen en Tsjechen – zo’n 15.000. Het is een van de eerste regio’s die na de EU-uitbreiding in 2007 startten met het werven van Oost-Europeaanse werknemers, vooral ingegeven door werkgevers in de tuinbouw.

Veel Polen vestigen zich hier

Terwijl in Den Haag stemmen opgaan om arbeidsmigratie in te dammen, komen momenteel veel Polen deze kant op, weet Urbaniak. „De inflatie is daar nog veel hoger dan in Nederland en mensen kunnen de maandelijkse kosten niet meer ophoesten. Alleen als de nieuwe Poolse regering alle problemen oplost, zal die beweging misschien stoppen.”

Het idee leeft nog altijd bij veel beleidsmakers dat arbeidsmigranten weer vertrekken, als ze genoeg geld hebben verdiend of als hun contract afloopt. „Polen en andere Oost-Europeanen zullen zich niet permanent in Nederland vestigen”, voorspelde voormalig minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner in 2010. „De meesten gaan vroeg of laat terug naar hun land van herkomst.”Maar is dat wel zo? Drie migratieonderzoekers constateren dat een krappe meerderheid van arbeidsmigranten inderdaad ’slechts’ een paar jaar in ons land verblijft. Maar een aanzienlijke groep, ongeveer een derde, is vijf jaar na aankomst nog steeds in loondienst. Daarnaast is een deel aan de slag gegaan als zzp’er, bijvoorbeeld in de bouw.

Lees hier verder (origineel bericht)
×