Home » Nieuw toelatingsstelsel moet misstanden bij uitzendbureaus tegengaan
Feit of fictie Informatief

Nieuw toelatingsstelsel moet misstanden bij uitzendbureaus tegengaan

Dit klinkt als heel goed nieuws! Een stop op malafide uitzendbureaus en betere omstandigheden voor de arbeidsmigranten. Op 10 oktober heeft minister Van Gennip dit wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit voorstel gaat specifiek over de arbeidsbureaus die zijn gespecialiseerd in het uitzenden van arbeidsmigranten.
Om misstanden tegen te gaan komt het kabinet met een nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus. Met betere regels en betere handhaving in een sector waar veel mensen voor zowel werk, woning, vervoer, ziekteverzekering en registratie afhankelijk zijn van een uitzendbureau. Zo lezen we het op de website van de Rijksoverheid.

Adder onder het gras

Deze wetgeving is belangrijk en goed, maar helaas niet voldoende. Het zijn namelijk zeker niet alleen de (zichtbare) malafide uitzendbureaus die dergelijke misstanden begaan. Ook de meer gerenommeerde uitzendbureaus koppelen baan aan bed en maken de arbeidsmigrant hiermee volledig afhankelijk van hen. Ook deze bureaus van (zogenaamde) naam en faam huisvesten ‘hun’ uitzendkrachten in polenhotels, waar het armoe troef is. Waar hun huurders vrijwel direct op straat staan als het werk ophoudt. Wat ze elk willekeurig moment kan overkomen. Huisvestingscomplexen die van boten netjes lijken, maar waar de arbeidsmigranten kleine appartementen moeten delen met wildvreemden, waar de kamers te klein en de voorzieningen te sober zijn. En de huren te hoog. 

Oftewel: het is oppassen dat nu niet alle keurig lijkende uitzendorganisaties carte blanche hebben om precies deze malafide praktijken voort te zetten. 

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×