Home » Nederland moet kiezen: welke arbeidsmigrant is nodig, welke niet meer?
Informatief

Nederland moet kiezen: welke arbeidsmigrant is nodig, welke niet meer?

Trouw, 16 januari 2023 – Nederland kan meer mensen best aan, als dat er maar niet te veel worden, oordeelde de staatscommissie. Zij opperde onder meer het aantal arbeidsmigranten te beperken.

Nederland moet beter kiezen welke arbeidskrachten uit het buitenland worden aangetrokken en welke niet meer nodig zijn, vindt arbeidseconoom Ronald Dekker. Daarbij is niet alleen belangrijk hoeveel economische groei een sector oplevert, maar ook of die bijdraagt aan ‘de brede welvaart’ in Nederland: aan innovatie, arbeidsvreugde of meer duurzaamheid.

Dekker, werkzaam bij TNO, reageert op één van de conclusies van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Die adviseert het kabinet om een voorkeur uit te spreken en suggereert, als het om arbeidsmigranten gaat, onder meer dat er in een toekomstig Nederland geen plaats meer is voor bedrijven die alleen kunnen bestaan bij de gratie van (te) laag betaalde werknemers die in slechte werkomstandigheden hun arbeid verrichten en dan ook nog slecht gehuisvest zijn.

Het is onderdeel van een breder advies waarvan de hoofdconclusie luidt dat de politiek in een drukker, grijzer en diverser Nederland moet sturen op een gematigde groei van de bevolking. Dat kan onder meer door arbeidsmigratie, mensen die naar Nederland komen om er te werken, te beperken.

Laagwaardige werkgelegenheid

Dekker was een van de deskundigen die een presentatie gaven voor de staatscommissie, in zijn geval over arbeidsmigratie. Hij stelt een retorische vraag: “Waarom zou je een sector in stand houden die alleen laagwaardige werkgelegenheid oplevert, die slecht betaalt en waar het werk gebeurt onder slechte arbeidsomstandigheden.”

De arbeidseconoom noemt de vleessector. “Je zou moeten kijken naar de toegevoegde waarde, maar ook meewegen dat veehouderijen én slachterijen schadelijke stikstof uitstoten. Uiteindelijk kan dergelijke weging van verschillende factoren tot de conclusie leiden dat je een bepaalde sector gaat helpen of zegt dat het wel wat minder kan.”

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×