Home » ‘Utrecht zakt door absolute humanitaire ondergrens’: zes daklozen ondanks vrieskou geweigerd bij opvang
Informatief

‘Utrecht zakt door absolute humanitaire ondergrens’: zes daklozen ondanks vrieskou geweigerd bij opvang

RTV Utrecht, 17 januari 2024 –

Utrecht – Zes dak- en thuisloze mensen zijn afgelopen week in Utrecht geweigerd bij de opvang, ondanks de vrieskou. Er was geen plek meer voor hen. De zorgen over het structurele gebrek aan noodopvang in de stad groeien.

Het geldt als “de absolute humanitaire ondergrens”, vinden hulpinstanties: de opvangregeling voor dak- en thuisloze mensen op dagen en nachten waarin het vriest. In de grote steden, waaronder Utrecht, geldt dan de zogeheten koudweerregeling. Iedereen zonder dak boven het hoofd mag dan in de opvang slapen, ook degenen die daar normaal gesproken geen recht op hebben. Toch ging het eergisteren mis.

Daklozenproblematiek groeit

Het vriest al een paar dagen. En hoe langer de kou aanhoudt, hoe meer mensen aankloppen bij de opvangcentra voor een bed. In Utrecht kunnen mensen tijdens de koudweerregeling terecht bij de opvang aan de Stadsbrug en de Zeehaenkade. Als die geen plek meer hebben, proberen reguliere opvangcentra te kijken of ze iets kunnen betekenen. Als dat niet lukt, wordt er uitgeweken naar hotelkamers.

Instanties waarschuwen er al langer voor dat de daklozenproblematiek in de stad groeit, onder meer door arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Zij komen naar Nederland om te werken, maar als zij hun baan verliezen, raken ze vaak ook hun onderdak kwijt. In veel gevallen hebben zij volgens Europese regelgeving geen recht op opvang. Nu de koudweerregeling van kracht is, hebben ze dat dus wel en kloppen er meer mensen aan.

Lees hier verder (origineel bericht)
×