Home » Migratierapport: meer asielzoekers, meer EU-migranten, minder Oekraïners
Informatief

Migratierapport: meer asielzoekers, meer EU-migranten, minder Oekraïners

Telegraaf, 14 juni 2024 – Het nieuwe kabinet zal een flinke kluif hebben aan het indammen van migratie. Weliswaar kwamen er vorig jaar minder Oekraïners naar Nederland, maar vrijwel alle andere vormen van migratie namen toe: asiel, arbeids- en studiemigratie. Dat blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nederland zag vorig jaar in totaal 332.000 mensen binnenkomen, terwijl 190.000 mensen emigreerden. Onder de streep betekent het een groei van 141.000 mensen, schetst het ministerie van Justitie en Veiligheid in de jaarlijkse rapportage ’Staat van Migratie’.

EU-paspoort

Ook andere vormen van migratie namen toe. Zo verblijven er inmiddels zeker 700.000 mensen met een ander EU-paspoort in Nederland. Het is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, aldus het ministerie. Veruit de grootste groep is Pools, ruim 186.000 personen. Er wonen hier ook veel Duitsers, Bulgaren, Italianen en Roemenen.EU-migranten hebben door het vrij verkeer van personen geen vergunning nodig om hierheen te komen. De meesten hebben werk als belangrijkste reden om te immigreren. Het aantal werkenden uit de zogenaamde EU-11, de nieuwste lichting van lidstaten als Polen en Bulgarije, nam toe naar 429.000 (+7 procent).

Lees hier verder (origineel bericht)
×