Home » Meer logistieke panden kan niet meer
Informatief

Meer logistieke panden kan niet meer

Logistiek.nl 17 november 2023 – De lokale weerstand tegen nieuwe logistieke bedrijventerreinen is op veel plekken nu zo hoog dat het zelfs voor de grootste ‘believers’ duidelijk is geworden: de magie van Nederland Distributieland is uitgewerkt. Dat statement maakt het rapport De logistiek van morgen begint vandaag van opsteller en rijksadviseur Wouter Veldhuis. De steen in de vijver werd meteen gepareerd door vertegenwoordigers van de logistieke sector.

Zowel GroenLinks-PvdA als NSC stellen andere prioriteiten dan de verladers en vervoerders voor ogen hebben. “We moeten zo snel mogelijk van onze CO2 vervuiling af”, stelt Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA). “In 2040 moeten we klimaatneutraal zijn. Van daaruit redenerend moeten er keuzes gemaakt worden over welke bedrijvigheid daar wel en niet bij past. Ongebreidelde groei van distributiecentra past daar niet in. Dus niet alleen maar kijken naar economische groei, maar ook wat is de toegevoegde waarde van bijvoorbeeld weer een nieuw distributiecentrum. Als dat er is, dan kan dat onder voorwaarden, maar anders niet.”
“Ik zie wel dat de sector bezig is een omslag te maken”, meent Wytske Postma (NSC). “Daar mogen we best nog wel meer van verwachten, dat gaat ook wel gebeuren wat betreft duurzaamheid. Maar als ik kijk naar de mensen die daar werken, de arbeidsmigranten met name, dan vraag ik me af of dat wel past binnen onze waarden en normen. Wij willen naar een saldo van 50.000 migranten per jaar. Dat betekent dat arbeidsmigratie fors naar beneden moet.”

Naar het originele bericht
×