Home » Het oneerlijke verhaal van Otto
Informatief

Het oneerlijke verhaal van Otto

17 november 2023, Venray – Als een slager die zijn eigen vlees keurt. Otto Workforce, de grootste uitzender van arbeidsmigranten in Nederland, beweert in het eerlijke verhaal de enige juiste feiten te over arbeidsmigratie te vertellen. Niets is minder waar.

Aan de gevel van het hoofdkantoor van het uitzendbureau hangt een groot spandoek met daarop de tekst “Politici, vertel het eerlijke verhaal over arbeidsmigranten!”. SP kamerlid Bart van Kent is op 17 november ’23 ingegaan op Otto’s uitnodiging aan politici. Van Kent vertelt graag het echte eerlijke verhaal over de huisvesting waarin Otto Workforce zijn arbeidsmigranten via zusterbedrijf Kafra Housing laat wonen. De foto is duidelijk.

Dit is een slaapkamer voor twee arbeidsmigranten (geen stelletje) in een ‘hotel’ van Kafra Housing.

Voor deze ruimte zonder ramen betalen de arbeidskrachten €800 per persoon per maand.

Ook verboden koppeling bed en baan

Otto Workforce handelt ook in strijd met de andere belangrijke voorwaarde ter bescherming van de arbeidsmigranten, namelijk scheiding van bed en baan. Dit houdt in dat een arbeidsmigrant voor zijn woonruimte niet afhankelijk mag zijn van zijn werkgever. Die scheiding is bij Otto niet het geval. En bij de meeste andere uitzendbureaus overigens óók niet.
Omdat de Otto-uitzendkrachten via zusterbedrijf Kafra Housing hun woonruimte huren, en de huurkosten van de kamers rechtstreeks op het salaris (via Otto) worden ingehouden, is er van scheiding geen sprake.

Alleen de persvoorlichter van Otto was bereid om met Van Kent in gesprek te gaan.

×