Home » Meer dan helft van de mensen die op straat slapen, is arbeidsmigrant
Informatief

Meer dan helft van de mensen die op straat slapen, is arbeidsmigrant

NRC, 2 mei 2024 – Het aantal arbeidsmigranten uit andere EU-landen onder mensen die op straat slapen, is de laatste jaren fors toegenomen. Zij hebben een grote kans om dakloos te worden als zij hun baan verliezen.

Drie van de vijf mensen die op straat slapen is arbeidsmigrant. Dat stelt het Leger des Heils na een rondvraag deze winter onder medewerkers die daklozen helpen op straat. Andere instanties, waaronder de brancheorganisatie maatschappelijke opvang en de gemeente Den Haag en de gemeente Amsterdam, herkennen dit beeld.

„Arbeidsmigranten worden heel makkelijk ontslagen en raken zo dakloos”, zegt een woordvoerder van het Leger des Heils. „Of er blijkt bij aankomst in Nederland überhaupt geen werk en woonruimte voor ze te zijn, terwijl dat wel beloofd was.”

EU-arbeidsmigranten die naar Nederland komen om laagbetaald werk te doen, hebben een grote kans om dakloos te worden als zij hun baan verliezen. Ze werken doorgaans via een uitzendbureau in de tuinbouw, de distributie of de vleesverwerkende industrie. De werkgever regelt vaak ook de huisvesting. Als de arbeidsmigrant ontslagen wordt, verliest hij of zij ook de woonruimte.

Lees hier verder (origineel bericht)
Tags

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×