Home » ‘Malafide uitzendbureaus en werkgevers moeten hard worden aangepakt’
In de media

‘Malafide uitzendbureaus en werkgevers moeten hard worden aangepakt’

Kamer zonder ramen, door Otto Workforce verhuurd aan arbeidsmigrant in Boskoop. Er is een raampje in de deur, dus legaal (..)

BNR, 5 oktober 2023 – De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de veiligheid van arbeidsmigranten in Nederland. ‘Malafide uitzendbureaus en werkgevers moeten hard worden aangepakt,’ zegt Frank van Gool, directeur van uitzendbureau Otto Workforce.

Morgen wordt in de ministerraad gesproken over de terugkeer van de uitzendvergunning. Precies wat nodig is, als je het aan Van Gool vraagt. ‘Er moet nog veel meer gebeuren in onze branche, maar zorg dat de uitzendvergunning terugkomt.’

Reden voor het onderzoek is voor de OVV een aaneenschakeling van incidenten waar arbeidsmigranten bij betrokken waren. De onderzoeksraad gaat zich buigen over de verschillende incidenten op het werk. Maar ook de huisvesting van migranten en het vervoer naar het werk komen aan bod.

Naar het originele bericht
Note van de redactie: 
Wanneer is een uitzendbureau malafide? De woonvoorziening op de foto, van OTTO Workforce in Boskoop, is formeel legaal. Maar past dit bij goed werkgeverschap, is dit in onze ogen 'goed geregeld'? 
Een ander punt van zorg is de afhankelijkheidspositie van de uitzendkrachten/ arbeidsmigranten. Al te vaak is de arbeidsmigrant volledig afhankelijk van het uitzendbureau. Het uitzendbureau regelt namelijk werk, onderdak, gezondheidszorg, vaak ook vervoer. Bedrijven zoals OTTO richten weliswaar zusterbedrijven op die de huurcontracten opstellen, zo zijn formeel bed en brood gescheiden. Maar dat is schijn want de huur plus eventuele extra kosten of boetes worden door het bijbehorende uitzendbureau, dus de werkgever, direct op het salaris ingehouden. 
En óók bij OTTO geldt: baan kwijt, bed kwijt. En geen zorgverzekering meer, want dat is ook via het uitzendbureau geregeld en is gekoppeld aan de baan. 
 
Van Gool bepleit herinvoering van een uitzendvergunning. 
Directeur van de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen Marco Bastian gelooft niet dat een nieuwe uitzendvergunning het probleem zou oplossen. 'Die werkte vroeger niet en zal nu ook niet werken. Het is hoogstens een beperkende maatregel om toe te treden tot de markt. Laten we eerst de regels die we hebben eens goed gaan uitvoeren en dat doen we niet.'

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×