Home » Litouwen stelt limiet aan chauffeurs van buiten de EU
Informatief

Litouwen stelt limiet aan chauffeurs van buiten de EU

Derdelanders – Nieuwsblad Transport, 28 juni 2024 – Litouwen gaat een limiet instellen voor het aantal werkvergunningen geven aan vrachtwagenchauffeurs van buiten de Europese Unie. Vanaf volgend jaar kunnen er jaarlijks maximaal 40.000 arbeidsmigranten een verblijfsvergunning krijgen, die nodig is om in het land te gaan werken ongeacht de sector. Ter vergelijking: alleen al in de transportsector werden vorig jaar 45.000 werknemers van buiten de EU geregistreerd.

In 2022 werden 49.000 verblijfsvergunning verstrekt aan ‘laagopgeleide arbeidsmigranten’, waar ook chauffeurs onder vallen. Vorig jaar verdubbelde dat bijna naar 80.000. Meer dan de helft (45.000) ging aan de slag als vrachtwagenchauffeur.

Gedetacheerd

Hoewel de derdelanders geregistreerd staan in Litouwen, rijden ze in de praktijk vooral in West-Europa. Duitsland telde vorig jaar 1,4 miljard tolkilometers van Litouwse trucks, veel meer dan bijvoorbeeld de Nederlandse tolkilometers in ons buurland (970 miljoen).

Als buitenlandse chauffeurs in Nederland willen werken, moet hun werkgever ze sinds 1 juni 2023 aanmelden bij een loket. Dat gebeurde vorig jaar 6,5 miljoen keer, schrijft het ministerie van Justitie en Veiligheid in de laatste Staat van Migratie. Dit getal ligt waarschijnlijk veel hoger dan de reële cijfers.

Lees hier verder (origineel bericht)
×