Home » Lelystad kreunt onder uitbuiting van arbeidsmigranten. ‘De buurt is afgegleden’
In de media Informatief

Lelystad kreunt onder uitbuiting van arbeidsmigranten. ‘De buurt is afgegleden’

Trouw, 22 november 2023 – Inwoners van de Lelystadse wijk Bastion zijn de overlast van arbeidsmigranten in hun buurt zat. De oplossing: een nieuw dorp voor 2500 buitenlandse werknemers aan de rand van de stad. ‘We hebben ze óók keihard nodig.’

Investeerders namen Bastion over, splitsten de woningen (vaak illegaal) en huisvestten er op grote schaal arbeidsmigranten. De gemoedelijke buurt verloederde in rap tempo. Auto’s met witte kentekenplaten namen de parkeerplaatsen over en de stoepen veranderden in milieustraten met hier en daar een bankstel op het trottoir. Het partycentrum aan de rand van de wijk verdween, er kwam een Poolse supermarkt voor terug.

De grootste groep

Doorgaans vormen arbeidsmigranten in Nederland een groter aandeel van de totale immigratie dan asielzoekers. In ons land werken naar schatting ruim 767.000 buitenlandse werknemers, blijkt uit de meest recente cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen. De meesten van hen komen uit Polen, Roemenië en Bulgarije.

In Lelystad (80.000 inwoners) staan 3600 arbeidsmigranten geregistreerd, maar de gemeente vermoedt dat het er fors meer zijn. Het merendeel werkt in de landbouw, industrie en horeca. Liefst 30 procent van de banen in deze sectoren wordt ingevuld door arbeidsmigranten, schat de gemeente.

Investeerders zien kansen om grof geld te verdienen aan de huisvesting van buitenlandse werknemers in wijken waar de huizenprijzen tot een paar jaar geleden erg laag waren. Inwoners van Bastion kregen briefjes in de bus met het aanbod om hun huis te verkopen. In een tijdsbestek van een paar jaar zagen Henk de Vries en zijn buren hoe allerlei huizen werden opgekocht voor de lucratieve verhuur.

Lees meer

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×