Home » ‘Kennismigranten’ werken in shoarmazaak of in kassen: regeling volgens Arbeidsinspectie gevoelig voor fraude
Informatief

‘Kennismigranten’ werken in shoarmazaak of in kassen: regeling volgens Arbeidsinspectie gevoelig voor fraude

EenVandaag, 27 maart 2024 – De regeling waarmee bedrijven hoogopgeleide werknemers van buiten Europa kunnen binnenhalen, is te gevoelig voor fraude en misbruik. Dat meldt de Arbeidsinspectie aan EenVandaag. Volgens de inspecteur-generaal moeten de regels strenger worden.

Een kennismigrant die in een cafetaria Turkse pizza’s bakt, in de kassen werkt of kabels legt in een woonwijk: het zijn voorbeelden die de Arbeidsinspectie de laatste jaren tegenkomt in onderzoeken naar de kennismigrantenregeling. En dat terwijl deze regeling juist bedoeld was om hoogwaardige kenniswerkers van buiten de EU snel in Nederland aan het werk te krijgen.

Status van vertrouwen

Werkgevers mogen zo’n kennismigrant alleen aannemen als het bedrijf door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op een lijst als ‘erkend referent’ staat. Een bedrijf betaalt hiervoor eenmalig geld aan de IND en moet aan kunnen tonen dat het financieel gezond is, dat de bestuurders betrouwbaar zijn en dat de onderneming in het Handelsregister staat.

Papieren werkelijkheid

Ook ziet de arbeidsinspectie kenniswerkers die helemaal niet blijken te werken voor het juiste salaris. “Er zijn ook kenniswerkers die wel werken maar nauwelijks of geen salaris krijgen. De regeling is zo ongericht dat dit allemaal mogelijk is.”

In die situaties zorgt het bedrijf dan bijvoorbeeld dat het op papier lijkt alsof iedere werknemer iedere maand het juiste bedrag krijgt uitgekeerd, maar blijken die rekeningen uiteindelijk allemaal van het bedrijf zelf te zijn. Een papieren werkelijkheid dus. Wat de inspecteur-generaal betreft zou de lijst meer focus moeten krijgen, en dus flink worden uitgedund.

Extra eisen en maatregelen

De Arbeidsinspectie raadt extra maatregelen aan om misbruik te voorkomen. Zo schrijven ze in hun jaarverslag dat niet alleen een salariseis nodig is, maar bijvoorbeeld ook een diploma of een eis van een hoger genoten opleiding. Daarnaast pleit de Arbeidsinspectie ook voor betere gegevensdeling. “Omdat het combineren van informatie voor real-time controles ten behoeve van fraudebestrijding zo gevoelig ligt, zouden dergelijke keuzes aan de Tweede Kamer voorgelegd kunnen worden om ze goed of af te keuren.”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid schrijft in een reactie samen met het IND te kijken of aanvullende wet- of regelgeving nodig is. Maar vermeldt daar ook bij dat de uiteindelijke keuze van het nieuwe kabinet zal zijn.

Lees hier verder (origineel bericht)
×