Home » Ingezonden brief 11 december 2024, Tweede Kamerdebat uitstel WTTA
Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie

Ingezonden brief 11 december 2024, Tweede Kamerdebat uitstel WTTA

Roosendaal, 10 december 2024 – Geachte leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

Middels dit schrijven willen wij graag onze zorgen uiten over de huidige gang van zaken aangaande arbeidsmigratie. Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie heeft inmiddels 18 aangesloten bewonersgroepen verspreid over het land en dat aantal groeit nog steeds gestaag. Een duidelijk teken dat de onderstaande problemen die we onder de aandacht willen brengen door velen worden ervaren.

Nu er steeds meer arbeidsmigranten in Nederland zijn, worden de problemen die hiermee gepaard gaan meer en meer zichtbaar. Concreet zien we de volgende zaken die ons diep zorgen baren:

  1. Een systeem dat niet gericht is op een duurzame arbeidsrelatie, maar waarin arbeid op bestelling wordt geleverd. De arbeidsmigrant wordt vaak als nummer en niet als mens behandeld door uitzenders en inleners. Zo creëren we tweederangs burgers.
  2. Een groot verschil tussen de ‘papieren werkelijkheid’ en de realiteit. Uitzendbureaus reppen graag over de plezierige huisvesting die ze bieden en de perspectieven die arbeidsmigranten aangereikt krijgen. Maar in de praktijk wordt de huisvesting door de arbeidsmigranten en omwonenden veel te vaak als slecht ervaren. Het geboden perspectief bestaat niet zelden uit niks meer dan een nul uren contract.
  3. Door het ontbreken van een duidelijke zorgplicht en door koppeling van woon- en werkcontracten worden werkeloze arbeidsmigranten makkelijk dakloos. Een terugreis wordt hen meestal niet geboden.
  4. Doordat veel arbeidsmigrantenhuisvesting geregeld wordt in het ‘grijze’ circuit, is er haast geen zicht op en is handhaving erg lastig voor gemeentes.
  5. Een belangrijk keurmerk als SNF certificeert ook woningen zonder vergunning of woningen waar volgens het bestemmingsplan niet door zoveel mensen in gewoond mag worden. Het SNF locatieregister is voor veruit de meeste gemeentes gesloten. Handhaven op SNF locaties is zo onmogelijk. Dit laat duidelijk zien dat de marktwerking en zelfregulering falen.
  6. Het arbeidsmigranten systeem is ingericht op kortdurende, onzekere contracten. De uitzendbureaus verdienen het meeste als de arbeidsmigrant geen rechten opbouwt. Hierdoor is er een constante instroom van mensen. Wie ontslagen wordt, moet zichzelf redden.
  7. Ook in verband met punt f): Onder andere door het gemak waarmee contracten beëindigd kunnen worden, geschiedt de werving zeer slordig. Veel arbeidsmigranten worden in dienst genomen zonder dat ze ooit gezien zijn door het uitzendbureau. Antecedenten worden niet of nauwelijks nagegaan. Hierdoor komen er veel mensen met (grote) problemen in Nederland terecht. Deze mensen raken sneller dakloos en veroorzaken veel overlast.
  8. Doordat het uitzenden en huisvesten van arbeidsmigranten zeer lucratief is, stappen veel malafide partijen in. Dit heeft zijn weerslag op het welzijn van arbeidsmigranten en omwonenden.

Het mag duidelijk zijn dat we grote problemen ervaren met de manier waarop we momenteel met arbeidsmigratie omgaan in Nederland. Als we de aanwas van arbeidsmigranten en de maatschappelijke impact daarvan extrapoleren, blijkt dat we afstevenen op een onhoudbare en onbeheersbare situatie in Nederland. Een situatie waarbij het sociale vangnet, de zorg, politie en justitie overbelast geraken, met alle ontwrichtende gevolgen van dien.

Het is tijd om echte keuzes te maken. De keuze welke economie ons land voorstaat en hoe we de benoemde zaken zo reguleren dat er een gezond perspectief ontstaat voor eenieder die deelneemt aan onze samenleving.

Onze stichting wil graag oplossingsgericht en constructief meedenken en meehelpen. We hebben inmiddels een diepgaande kennis van feiten opgebouwd en halen veel informatie op bij de aangesloten bewonersgroepen. Wij zijn graag bereid om met u in gesprek te gaan.

U dankend voor uw aandacht en met welgemeende groet,

Stichting Bewonersbelangen Arbeidsmigratie
Marly van Leeuwen, Roel van der Tempel en Joost van Woelderen

×