Home » Jaarverslag 2023: Praktijkverhalen, focus op kennismigrantenregeling en ongevalsonderzoeken
Informatief

Jaarverslag 2023: Praktijkverhalen, focus op kennismigrantenregeling en ongevalsonderzoeken

Arbeidsinspectie, 27 maart 2024 – De Arbeidsinspectie neemt elk jaar eigen ervaringen op in het jaarverslag om te laten zien hoe de Inspectie in de dagelijkse praktijk toeziet en handhaaft op de arbeidswetten. Naast het voorbeeld van de Turkse vrachtwagenchauffeurs zijn in het jaarverslag nog 4 verhalen terug te vinden die in de basis gaan over eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen; de belangrijkste thema’s van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Kennismigrantenregeling misbruikt

In het jaarverslag reflecteert Inspecteur-generaal Rits de Boer jaarlijks op een onderwerp waarop de Arbeidsinspectie toezicht houdt. Dit jaar is dat op de kennismigrantenregeling. Deze regeling geeft werkgevers de mogelijkheid om op eenvoudige en snellere wijze werknemers aan te trekken van buiten de Europese Unie met specialistische en hoogwaardige kennis. Maar in de praktijk komen inspecteurs van de Arbeidsinspectie kennismigranten tegen die kapper, kabellegger, horecamedewerker, nagelstylist of payroller zijn. De Arbeidsinspectie heeft geanalyseerd hoe dat kan.

‘De naam geeft goed aan wat de regeling beoogt, maar niet wat de regeling doet,’ zegt Rits de Boer. ‘De naam is verwarrend, want er is geen criterium voor kennis in de regeling. De regeling vraagt een minimum salaris, geen minimum kennisniveau.’

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×