Home » In Den Haag is 1 op 10 arbeidsmigrant, gemeente snakt naar nieuwe uitzendregels
In de media

In Den Haag is 1 op 10 arbeidsmigrant, gemeente snakt naar nieuwe uitzendregels

NOS 14 oktober 2023 – Een Bulgaars gezin van vijf op een kamer van 12 vierkante meter, met muren zwart van de schimmel en een huurprijs van 1100 euro per maand. Op zulke woonomstandigheden stuit de gemeente Den Haag regelmatig tijdens inspecties van de verblijfplekken van arbeidsmigranten, zegt wethouder volkshuisvesting Martijn Balster. “Het is schokkend om te zien hoe mensen hier wonen.”

Met strengere regels wil het kabinet misstanden in de uitzendbranche tegengaan, zoals slechte huisvesting, onveilige werkplekken en onzekere contracten. “Nog te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland behandeld als tweederangsburgers”, zei demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken deze week toen ze haar wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer stuurde.

Verplicht inschrijven

De aanpak van de problemen kan Den Haag niet alleen, benadrukt de wethouder. Daarvoor is hulp van de landelijke politiek nodig. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitte er eerder al voor dat werkgevers verplicht worden hun werknemers in te schrijven in de gemeente waar ze verblijven, ook al is dat kortdurend.

Zover is het nog niet. Volgens Balster omdat de lobby van uitzendbureaus die dat niet willen, sterker is. Het staat dan ook niet in het nieuwe wetsvoorstel over uitzendbureaus.

Naar het originele bericht×