ED, 21 juli 2024 – Een doodgewoon Eindhovens wijkje verschoot in tien jaar radicaal van kleur. Opeens voelen de bewoners van Woenselse Watermolen zich een minderheid, omringd door Engelssprekende Indiërs en andere expats. Hoe ervaren ze dat? ,,Dit gaat zo snel, het is een invasie.”
Goh, wat hebben ze veel bewoners zien komen en gaan, in het wijkje tussen de Kennedylaan, de Fellenoord en de Montgomerylaan. Maar zo’n vijftien jaar geleden begon er iets op te vallen: woningen die door Nederlanders werden verlaten, kregen buitenlandse bewoners terug.
In het begin waren het vooral Spanjaarden en Italianen. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer mensen van buiten Europa. En nu lijkt het alsof de wijk hoofdzakelijk bewoond wordt door Indiërs. ,,Het is hier echt een duiventil geworden, niet normaal”, verbaast een buurtbewoonster zich.
Geen kwaad woord
Dit verhaal gaat niet over wat expats vinden van het samenleven in de wijk. Het gaat over de beleving van de oorspronkelijke bewoners. Dat onderwerp ligt gevoelig, lang niet iedere buurtbewoner van de oude stempel uit zich graag publiekelijk over de buitenlandse buren. Maar wie iemand aanspreekt of aan tafel schuift in een van de naar molens vernoemde straten, hoort een verhaal dat meestal op hetzelfde neerkomt: het was altijd al een komen en gaan van bewoners, maar de laatste jaren gaat het steeds harder.
Lees hier verder (origineel bericht)