Home » Grootste woonpark voor arbeidsmigranten jaren vertraagd door protesten
Informatief

Grootste woonpark voor arbeidsmigranten jaren vertraagd door protesten

AD, 13 februari 2024 – Omliggende gemeenten voeren de druk op om snel met de bouw te beginnen van een grootschalig woonpark voor arbeidsmigranten in De Lier. Met 688 bedden zou het de tot dusver grootste opvang van Nederland kunnen worden, maar de voorbereidingen verlopen uiterst traag. Twee jaar na de toekenning van de bouwvergunning moet de procedure mogelijk zelfs helemaal over.

In het zicht van de haven dacht de inmiddels vertrokken wethouder Albert Abee het plan voor het veelbesproken initiatief vlot te trekken. De eigenaar werd bedreigd en zijn kassen werden met leuzen besmeurd. Kort voor de raadsverkiezingen verstrekte het toenmalig gemeentebestuur in 2022 een vergunning voor de bouw op de kavel van een vervallen kassencomplex aan de Oostbuurtseweg in het buitengebied van De Lier. Twee jaar later moet de procedure mogelijk helemaal over. De reden? De kans bestaat dat de Raad van State het huidige plan gaat afschieten.

Omgevingsvergunning

De gemeente Westland gaf destijds een omgevingsvergunning op basis van de zogenoemde kruimelregeling. Deze regeling is bedoeld om snel te kunnen bouwen op een plek waar dit volgens het bestemmingsplan eigenlijk niet mag. Het bewuste terrein aan de Oostbuurtseweg heeft nu nog een tuinbouwbestemming. Volgens de gemeente Westland is de bouwvergunning gerechtvaardigd omdat het woonpark een tijdelijk karakter heeft. Het blijft tien jaar staan, zo is het plan.

Omwonenden denken hier echter heel anders over. Zij stellen dat de kruimelregeling slechts is bedoeld voor een project dat in geringe mate afwijkt van het bestemmingsplan. De gemeentelijke bezwaarschriftencommissie deelde die conclusie van de bezwaarmakers en bracht een negatief advies uit. Toen dit door de gemeente Westland terzijde werd geschoven, stapten de bewoners naar Raad van State. De hoogste bestuursrechter behandelt de zaak naar verwachting in de loop van dit jaar.

Lees hier verder (origineel bericht)
×