Home » Een inkijkje in de keiharde wereld van uitbuiting bij fastfoodketens: afwassen voor 1 euro per uur
Informatief

Een inkijkje in de keiharde wereld van uitbuiting bij fastfoodketens: afwassen voor 1 euro per uur

AD, 7 maart 2024 – De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag invallen gedaan in twaalf fastfoodrestaurants door het hele land. Het doelwit zijn schoonmakers die al dan niet illegaal nachtenlang doorwerken voor een hongerloon. Daarbij zijn meerdere illegale werknemers aangetroffen. Het AD keek mee. ,,Het zijn slachtoffers. Maar dat beseffen ze vaak niet.”

,,Je moet de schoonmakers aan jouw kant krijgen”, vertelt de inspecteur. ,,Het zijn slachtoffers, maar dat beseffen ze vaak niet. Dat kost daarom soms nog best wat moeite. Een werkgever oefent veel druk uit op hen. Die zegt dingen als: ‘Ik zorg dat jouw vrouw niet naar Nederland kan komen’, of ‘Ik zorg ervoor dat je nooit meer werk kan krijgen hier’.

1 euro per uur

,,Mensen worden op allerlei wijzen gerekruteerd, bij schoonmaakbedrijven maar ook bij de uitzendbureaus die ertussen zitten”, zegt Jeroen Toet, woordvoerder van de Arbeidsinspectie. ,,Soms zijn het arbeidsmigranten uit Oost-Europa, maar het komt ook voor dat uitzendbureaus en bedrijven mensen ronselen bij een asielzoekerscentrum. Die hebben geen idee wat hier normaal is, en gaan dan akkoord met zaken die helemaal niet mogen. Soms is het gewoon pure verveling, ze willen iets te doen hebben. We zijn een keer een Syriër tegengekomen die voor een symbolisch bedrag van 1 euro per uur stond af te wassen.”

Nieuwe wet voor uitzendbureaus

De wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) – waar de Tweede Kamer binnenkort over stemt – maakt het makkelijker voor de Arbeidsinspectie toezicht te houden op de verplichtingen voor zowel de uitzendbureaus als de inleners.

Het toezicht houdt onder meer in dat de Arbeidsinspectie boetes kan opleggen aan schoonmaakbedrijven die zonder toelating arbeidskrachten ter beschikking stellen, en aan bedrijven die arbeidskrachten inlenen van niet-toegelaten schoonmaakbedrijven.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×