Home » Arbeidsmigranten doen inmiddels 10 procent van al het werk in Brabant
Informatief

Arbeidsmigranten doen inmiddels 10 procent van al het werk in Brabant

Brabants Dagblad, 9 maart 2024 – De Brabantse economie is de laatste jaren meer en meer gaan leunen op arbeidsmigranten. Inmiddels vervullen zij bijna 1 op de 10 banen in de provincie. De laatste tien jaar is het aantal arbeidsmigranten in Brabant verdubbeld: in 2022 waren het er 123.000. Waar werken zij, en waarom?

De meest recente cijfers over het aantal arbeidsmigranten in Brabant zijn van economisch onderzoeksbureau Decisio en dateren van 2022. Volgens dat onderzoek komt 44 procent van de in deze provincie werkzame arbeidsmigranten uit Polen. Andere belangrijke herkomstlanden zijn Roemenië, Bulgarije en Hongarije.

In de Nederland­se slachterij­en bestaat 51 procent van het personeel uit buitenland­se werkkrach­ten

Meeste blijven korter dan twee jaar

De cijfers geven overigens geen exact beeld, want bekend is dat veel arbeidsmigranten zich niet laten registreren als ze in Nederland komen werken. Zeker niet als ze maar tijdelijk komen. Uit het onderzoek van Decisio blijkt dat meer dan de helft van de arbeidsmigranten korter blijft dan twee jaar. Hun verdiensten liggen – op jaarbasis – meestal tussen de 20- en 30.000 euro per jaar.

Lees hier verder (origineel bericht)
×