NRC, 8 augustus 2024 – Vijf vragen over Arbeidsproductiviteit Nederlanders zijn per gewerkt uur gemiddeld minder productief geworden. Wat is daar de oorzaak van, en hoe doen andere landen het?
De Nederlandse arbeidsproductiviteit is vorig jaar met 1,3 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is een van de grootste dalingen in vijftig jaar tijd. Alleen in 2009, tijdens de financiële crisis, was de daling van de arbeidsproductiviteit groter. In slechts vijf andere EU-landen was de groei lager dan in Nederland.
Arbeidsproductiviteit is een belangrijke bron van economische groei. Het laat de gemiddelde opbrengst per gewerkt uur zien, waarmee het iets zegt over hoe efficiënt er in een land gewerkt wordt. Wat betekent een daling in de arbeidsproductiviteit?
Kan dit dan wel opgelost worden?
(vraag 4 van 5, zie het originele artikel)
Voor een deel van de sectoren kan dat door meer te investeren in productiviteitsverhogende innovaties, en minder te leunen op goedkope arbeid. Zo kan gecompenseerd worden voor sectoren zoals de zorg, waar verdere productiviteitsverhoging moeilijk is.
Hoogleraar Van Vliet: „Op de lange termijn speelt dat Nederland weinig uitgeeft aan onderwijs en onderzoek. Zo scoren we al een aantal jaren niet te best op toetsen voor rekenvaardigheid en taal. Dat is niet meteen een verklaring voor de arbeidsmarkt van vandaag, maar het lijkt wel te duiden op een onderliggende trend. Ik zie dat nog niet gauw ombuigen.”
Lees hier verder (origineel bericht)