Home » Bewoners Vrilkhoven en gemeente Boxtel tegenover elkaar bij de rechter
Liempde (Boxtel)

Bewoners Vrilkhoven en gemeente Boxtel tegenover elkaar bij de rechter

Brabants Centrum, 9 april 2024 – Bewoners van de Liempdse buurtschap Vrilkhoven en de gemeente Boxtel verschijnen vandaag, dinsdag 9 april, voor de bestuursrechter in Den Bosch. De Liempdenaren zijn in beroep gegaan tegen een besluit van het Boxtelse college van B en W. Dat verleende eerder een huisvestingsvergunning voor een wooncomplex van vierhonderd arbeidsmigranten aan de Oude Rijksweg.

Ben W willen in de buurtschap met zo’n honderd inwoners een complex voor vierhonderd arbeidsmigranten laten bouwen. Daartoe is in april vorig jaar een huisvestingsvergunning verleend aan de Tilburgse uitzendorganisatie SBA Flex, die veel werknemers aan slachterij Vion levert. De buurt maakte bezwaar, kreeg nul op rekest en stapte daarop naar de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Die adviseerde B en W de vergunning in te trekken, maar daar ging het college niet in mee.

In oktober probeerden oppositiepartijen SP, VVD, D66, PvdA-GroenLinks en CDA tijdens een raadsvergadering met een motie de vergunning van tafel te vegen, maar die opzet slaagde niet. Dus besloten de inwoners van de buurtschap de gang naar de rechter te maken. De zaak dient dus vandaag.

TERUGDRAAIEN

Verantwoordelijk wethouder Mariëlle van Alphen stelde in oktober dat het terugdraaien van de huisvestingsvergunning juridisch niet mogelijk is omdat Boxtel dan een schadevergoeding moet betalen aan SBA Flex. In april vorig jaar zei de wethouder echter ook dat B en W de vergunning mogen intrekken als er binnen twee jaar nog geen zicht is op realisatie van het complex. Het eerste jaar is inmiddels verstreken, om te kunnen bouwen heeft SBA Flex in ieder geval nog een omgevingsvergunning nodig.

Voordat die procedure loopt, doet eerst de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant een uitspraak over de huisvestingsvergunning.

De Boxtelse gemeenteraad stelde in 2022 beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten vast. Het merendeel van de oppositie stemde toen tegen. Inmiddels staan alle vijf de oppositiepartijen kritisch tegenover het beleid. Zij riepen vorige week op om dit nog eens scherp tegen het licht te houden.

Lees hier verder (origineel bericht)

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×