Home » B en W beloven beterschap: Meer inspraak voor buren van arbeidsmigranten
Dronten Colijnweg

B en W beloven beterschap: Meer inspraak voor buren van arbeidsmigranten

De Drontenaar, 2 augustus 2024 – Burgemeester en wethouders trekken het boetekleed aan als het gaat om de gevolgde procedure rond het aanwijzen van locaties voor de huisvesting van honderden arbeidsmigranten. “De omwonenden uit de omgeving van de locaties hadden eerder en beter moeten worden geïnformeerd”, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Het college presenteerde eind vorig jaar een plan voor grootschalige huisvesting van in totaal 1.050 arbeidsmigranten op vier locaties in Dronten. Er kwam veel kritiek van omwonenden. Zij voelden zich overvallen.

Het gemeentebestuur denkt naderhand veel te hebben rechtgetrokken met een informatieavond in maart in De Meerpaal. Ook met één-op-ééngesprekken met omwonenden en het beantwoorden van schriftelijke vragen probeerde de gemeente te redden wat er te redden viel.

Bijzondere procedure

Voor de komende periode stelt het gemeentebestuur een procedure voor, waarbij ze de buurt nadrukkelijker bij de plannen denkt te betrekken. Bijzonder in deze procedure is dat de gemeente de regie neemt en niet de ondernemers die de huisvesting gaan exploiteren. Bijzonder is ook dat de initiatiefnemers niet één plan voorleggen aan de buurt, maar dat de gemeente hen verplicht meerdere ‘reële schetsplannen’ te maken.

Er zijn in het voorstel van B en W drie locaties overgebleven voor in totaal 750 arbeidsmigranten: Colijnweg (300), Poort van Dronten (300) en Kromme Rijn (150). In de nieuwe procedure gaat de gemeente om te beginnen kijken of er in verband met milieuregels sowieso mensen mogen wonen op deze locaties.

Meerdere schetsplannen

Is het antwoord op die eerste vraag ‘ja’, dan moet de familie De Regt (Poort van Dronten en Colijnweg) en een nog onbekende tweede initiatiefnemer (Kromme Rijn) ‘meerdere reële schetsplannen’ opstellen: “Deze schetsplannen geven onder andere het uiterlijk van de arbeidsmigrantenhuisvesting weer en hoe de locaties worden ingericht en ontsloten.”

Er komt daarna een inspraaktraject, dat zo nodig uit meerdere ronden bestaat. Hierbij worden de schetsplannen besproken en spreken de omwomenden hun voorkeur uit voor één of meerdere schetsplannen.

Daarna maken De Regt en zijn collega een keuze voor een plan. Dat werken ze uit, mede aan de hand van de opmerkingen uit de buurt. Dat uitgewerkte plan gaat vervolgens naar de gemeenteraad. Gaat de raad akkoord, dan volgt de procedure voor een omgevingsvergunning.

Lees hier het originele bericht
Tags
×