Home » Asiel en migratie zijn ook in Brabant speerpunt verkiezingen
In de media

Asiel en migratie zijn ook in Brabant speerpunt verkiezingen

Omroep Brabant 10 november 2023 – Asiel en migratie is ook in Brabant één van de belangrijkste verkiezingsthema’s. Vooral het aantal arbeidsmigranten moet volgens politieke partijen naar beneden. Maar hoe? “Schermen met een maximaal aantal vluchtelingen of migranten in je verkiezingsprogramma riekt naar kiezersbedrog”, zegt universitair hoofddocent Human Capital Brigitte Kroon in de podcast ‘Brabant op weg naar 22 november’.

Maar een klein percentage van de mensen die ons land binnenkomt, is vluchteling (11%). Toch blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant dat daar de grootste weerstand zit. 75% van de ondervraagden vindt dat de instroom van vluchtelingen moet worden beperkt. Politieke partijen buitelen over elkaar heen met plannen om dat voor elkaar te krijgen. De grootste groep migranten bestaat namelijk uit arbeidsmigranten. In Brabant werken er bijna 110.000. Dat zijn overigens alleen de mensen die zich hebben geregistreerd. De werkelijke groep arbeiders, die bijvoorbeeld maar een korte periode komen werken, is nog veel groter.

Afhankelijk van werkgever

Marly van Leeuwen vindt dat er radicaal dingen moeten veranderen. “Maar ik wil wel benadrukken dat we niet tegen de mensen zelf zijn. We verzetten ons tegen het systeem.”

“Deze mensen zitten in rare constructies. Omdat ze zich vaak niet hoeven te registreren, weet niemand precies om hoeveel mensen het gaat en waar die verblijven. Ze zijn extreem kwetsbaar door vreemde arbeidsconstructies en huurconstructies. Ze zijn compleet afhankelijk van hun werkgever.”

Naar het originele bericht

Voeg opmerking toe

Klik hier om een opmerking toe te voegen

×