Schulink.nl, 23 oktober 2024 – Studeren in Italië, werken in Duitsland of een bedrijf beginnen in Polen. Burgers van de Europese Unie hebben het recht om vrij te reizen, te werken en te wonen in een andere lidstaat. Voor de Wmo levert dit tegelijkertijd ook vragen op. Want kan iedere EU-burger een beroep doen op de Wmo? Heeft de Belg die in Nederland woont en werkt recht op een traplift? En hoe zit dat met werkloze arbeidsmigranten die op straat zijn beland en een beroep doen op opvang?
Recht op gelijke behandeling
De regels die gelden voor reizen, wonen en werken binnen de EU zijn vastgelegd in de Verblijfsrichtlijn (Richtlijn 2004/38/EG). Naast het recht om hier te wonen en te werken, hebben rechtmatig verblijvende EU-burgers ook recht op gelijke behandeling met Nederlanders (artikel 24 lid 1 Verblijfsrichtlijn). Dit betekent dat een EU-burger in beginsel onder dezelfde voorwaarden een Wmo-voorziening kan krijgen. Dit blijkt ook uit artikel 1.2.2 lid 1 Wmo.
Geen recht op inkomensvoorzieningen
Het recht op gelijke behandeling uit de Verblijfsrichtlijn suggereert misschien dat de EU-burger gebruik kan maken van alle voorzieningen waar Nederlanders ook recht op hebben. Dit is niet het geval. Want de Verblijfsrichtlijn zegt ook dat burgers van de EU alleen hun verblijfsrecht behouden zolang zij ‘geen onredelijke belasting vormen voor het socialebijstandsstelsel van het gastland’ (artikel 14 Verblijfsrichtlijn).
Lees hier verder (origineel bericht)