Home » Integrale controle misstanden en mensenhandel
Informatief

Integrale controle misstanden en mensenhandel

Radio Aalsmeer, 19 april 2024 – Aalsmeer – Donderdagavond 26 januari heeft er een preventieve controle plaatsgevonden tegen arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling van kwetsbare personen. Acht bedrijven (waaronder een uitzendbureau) werden bezocht en gecontroleerd op mogelijke misstanden binnen de sierteeltsector.Tijdens de controle gingen de verschillende partners in gesprek met ondernemers én werknemers over het onderwerp arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling. Er is door de controle beter inzicht gekregen op de bedrijfsvoering en huisvesting van werknemers.

Mensenhandel is vaak onzichtbaar, helaas komt het ook in de regio Amsterdam Amstelland voor en daarmee ook in Aalsmeer, het kan dan gaan om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Elke controle levert ons iets op. Zo hebben we donderdag weer meer inzicht gekregen in het fenomeen uitzendbureau in relatie tot kwetsbare personen, die veelal van niet Nederlandse afkomst zijn”, zegt burgemeester Gido Oude Kotte. “Alle informatie draagt eraan bij dat we arbeidsmigranten beter kunnen beschermen tegen uitbuiting en ongezonde werk- en leefomstandigheden”.

Lees hier het originele bericht

Wetsvoorstel betere bescherming tegen mensenhandel naar de Tweede Kamer

Rijksoverheid, 19 april 2024 – De strafbaarstelling van mensenhandel wordt uitgebreider en eenvoudiger. Hierdoor kunnen daders van mensenhandel beter opgespoord en vervolgd worden. Slachtoffers worden zo beter beschermd. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid mede namens minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer stuurt. 

Daders harder aanpakken

Met dit wetsvoorstel zet het kabinet een belangrijke stap in het beter strafbaar stellen van ernstige arbeidsmisstanden waarvan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt het slachtoffer zijn, zoals substantiële onderbetaling, onveilige arbeidsomstandigheden of slechte huisvesting. Hiervoor wordt een nieuw misdrijf in de wet opgenomen, namelijk ‘ernstige benadeling’. Dit zorgt ervoor dat daders strafbaar zijn als zij op de werkvloer misbruik maken van mensen met een kwetsbare positie.

Naast misbruik moet er sprake zijn grove benadeling zoals substantiële onderbetaling, overtreding van de arbeidsduur en tijden, slechte huisvesting of vrijheidsbeperkingen zoals inname van een paspoort. Deze schrijnende misstanden kunnen met dit wetsvoorstel gemakkelijker worden aangepakt via het strafrecht. Juist kwetsbare groepen, zoals arbeidsmigranten, zijn hier vaak de dupe van.

Staatssecretaris Van der Burg: “Nog te vaak worden mensen slachtoffer van mensenhandel. Zij kunnen niet in vrijheid leven en dat mogen we als samenleving nooit accepteren. We zijn het onszelf verplicht om slachtoffers te beschermen en daders keihard aan te pakken.”

Minister Van Gennip: “De manier waarop arbeidsmigranten worden behandeld is te vaak Nederland onwaardig. We nemen meerdere maatregelen om dat te verbeteren. Met dit wetsvoorstel wordt het makkelijker daders te vervolgen voor ernstige misstanden in de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Een belangrijke stap, want de drempel om te kunnen vervolgen is nu te hoog.’’

Het wetsvoorstel verruimt ook de mogelijkheden om daders die financieel profiteren van mensenhandel aan te pakken. Er wordt duidelijker omschreven welk gedrag strafbaar is. Zo kunnen organisaties die zijn belast met de opsporing, vervolging en berechting ervan, zoals de politie, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het openbaar ministerie en de rechtspraak er beter mee uit de voeten.

Lees hier verder (origineel bericht)
×